Телешко шкембе в масло

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2272k3412k5
Телешко шкембе в масло
Снимка: Биляна Владова
1 / 2
01/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Поднасяме с добре охладена бира или силно червено вино това мезенце в масло"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 бр.
  • краве масло - 1 пакетче
  • гъби - 150 г
  • кашкавал - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • лук - 5 - 6 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото шкембе се изчиства и измива хубаво. След това се слага в купа и се залива със студена вода.

Лукът се изчиства от люспите и всяка глава се реже на четири или шест парчета. Пускат се при шкембето и се добавят около 3 с.л. сол. В тази вода шкембето се изкисва поне час, а най-добре е денонощие, като на дванайстия час водата и лукът се сменят с нови. По този начин всички неприятни миризми излизат от телешкото шкембе и дори хората с развито обоняние на усещат лоши аромати.

След като се изкисне, водата и лукът се изхвърлят, а шкембето се слага в нова подсолена вода в тенджера да се свари. Вари се до пълна готовност.

След като е сварено шкембето се извежда от водата и докато е още топло, се нарязва на парчета с големина около 2 см.

Гъбите се измиват и нарязва на парченца със средна големина. Докато режем гъбите, маслото се слага в тиган на котлона да се разтопи. Щом загрее, към него се слагат гъбите. Те се пържат по познатия на всички начин.

Около минута и половина преди да са изпържени, към тях се добавя и нарязаното телешко шкембе. Размесваме ги хубаво и добавяме сол и обилно количество черен пипер. За любителите на по пикантното се слага и лют червен пипер, но той е само по желание.

Изваждаме вече готовото шкембе и върху него настъргваме кашкавал.

Поднасяме с добре охладена бира или силно червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: