Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Постни гювечета със зрял фасул и домати

Постни гювечета със зрял фасул и домати

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Постни гювечета със зрял фасул и домати
Снимка: Яница Николова
1 / 3
03/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Точно когато си мислехме, че просто няма как да се приготви още по-вкусен боб, опитахме този и останахме поразени"

Необходими Продукти

  • боб - около 1 1/2 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • джоджен - 3 - 4 стръка
  • черен пипер - смлян
  • червен пипер - 1 - 2 с.л.
  • домати - 1 - 2 бр.
  • магданоз - за поръсване
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 гл.
  • олио - около 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фасулът се накисва от вечерта в студена вода. На другия ден се изплаква под течаща вода и се слага да се вари. Щом кипне, първата вода се сменя и се налива нова.

Вари се на тих огън около 2 часа, докато омекне, 10 минути преди да стане готов се посолява на вкус. Оставя се настрана, водата от варенето не се изхвърля.

Лукът и морковите се почистват и измиват. Нарязват се на кубчета и се пържат в загрятото олио, посоляват се на вкус.

Прибавя се червеният пипер, като се разбърква непрекъснато около 1 минута, после се добавя отцеденият фасул. Разбърква се и се отстранява от котлона, прибавя се черен пипер и нарязан на ситно джоджен.

Разпределя се в гювечета, а отгоре се нареждат няколко кръгчета домат, налива се около кафена чашка от водата, където е врял фасулът. Полива се с малко олио и се слага в студена фурна.

След това се включва на около 220-240 градуса и се пече докато се изпари водата и остане на мазнина. Поръсва се накрая с нарязан пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: