Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Родопски боб на фурна

Родопски боб на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Родопски боб на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
21/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
2 мин.
Общо
22 мин.
Порции
6
"Ще ви издадем и голямата тайна на Родопския боб на фурна - поднесете го със сланинка, няма да сгрешите"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък от бялата част
  • чушки - 1 бр., червена
  • чушки - 1 бр., суха
  • моркови - 1 бр.
  • доматена салца - 1/2 к.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр., суха
  • джоджен - 1 с.л., изсушен
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива добре и се накисва от предния ден в студена вода. На сутринта я изхвърляме, отделяме изплувалите зърна и слагаме боба в тенджера. Наливаме студена вода 3-4 пръста над боба и поставяме съда на умерен огън.

След като заври, изхвърляме първата вода и наливаме гореща. Този път тя трябва да е един пръст над варивото.

Оставяме боба да къкри съвсем леко около 1/2-1 час на слаба температура. През това време приготвяме зеленчуците за запръжката. Измиваме ги и ги почистваме. Сухата чушка сме накиснали предварително в малко хладка вода.

Нарязваме на ситно лука, праза, пиперката, сухата чушка и моркова. Лютата чушка се пробожда на 2-3 места с върха на ножа.

В загрялата растителна мазнина сотираме под капак нарязаните продукти, докато омекнат. Накрая прибавяме ароматните сухи подправки, червения пипер и доматената салца.

Изцеждаме сварения боб, като запазваме около 250-300 мл от водата. Към него прибавяме задушените зеленчуци и овкусяваме със сол.

Приготвяме глинен съд или тава за запичането, в която изсипваме варивото. Прибавяме водата от варенето и разбъркваме добре.

Поставяме печивото в предварително загрята на 180°C фурна и печем ястието, до изпаряване на течността.

Поднасяме печения боб с натрошена люта пиперка, комат хляб, овкусена сланина и студено руйно вино.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: