Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Паста с агнешки кюфтенца

Паста с агнешки кюфтенца

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Паста с агнешки кюфтенца
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • паста - 500 г
  • пармезан - за поръсване
  • риган - пресен за аранжиране
  • ЗА КЮФТЕТАТА
  • агнешка кайма - 300 г
  • сланина - 150 г шарена
  • лук - 1/2 бр., червен
  • майорана - 1/2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л., изсушена билка
  • канела - щипка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 с.л.
  • ЗА СОСА
  • домати - 300 мл., белени от консерва
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. жълта
  • чесън - 1/2 скилидка
  • аншоа - 2 филета
  • червен лук - 1/2 бр.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да сварим пастата, приготвяме продуктите за каймата. За целта смесваме сухите подправки - риган, майорана, канела, сол и черен пипер с лъжица зехтин. Лукът и сланината нарязваме на ситно или блендираме за по-бързо.

Задушаваме ги в сгорещен тиган с лъжица зехтин. След като съставките омекнат, ги прибавяме към сухите подправки. Смесваме агнешката кайма с ароматите и разбъркваме добре.

Поставяме съда в хладилник за около час, за да се овкуси кайма. Сваряваме пастата в подсолена гореща вода до ал денте.

За соса ни е необходимо да нарежем пиперките, чесъна и лука на ситно (тук отново използвам блендер).

Сотираме ги на силен огън. Прибавяме филетата от аншоа, нарязани на парчета.

Не преставаме да разбъркваме енергично, докато те се слеят със соса. Пасираме доматите и ги прибавяме към сместа.

Овкусяваме с прясно смлян черен пипер и сол на вкус (аншоата е солена). Добавяме бялото вино и оставяме соса да къкри, докато се редуцира до желаната от нас гъстота.

От овкусената кайма оформяме малки кюфтенца, които запечатваме за кратко в тигана, в който сме сотирали зеленчуците. Следва да ги добавим към къкрещия, наситен с вкусове и аромати сос.

Поднасяме пастата топла, заливаме със соса и добавяме от кюфтенцата към него. Поръсваме с прясно настърган пармезан и аранжираме с листенца пресен риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: