Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Талиатели по болонски

Талиатели по болонски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Талиатели по болонски
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • талиатели - 400 г
  • телешка кайма - 180 г
  • шарена сланина - 60 г
  • телешки бульон - 200 мл горещ
  • манатарки - 20 г изсушени
  • домати - 1 консерва, белени
  • лук - 1 глава, средна по големина
  • целина - 1/4 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - пресен
  • пармезан - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме манатарките в хладка вода за 1 час. Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на средни кубчета.

В нагорещен тиган с бучка масло запържваме първо сланината. След нея сотираме лука, моркова, пресования чесън и целината.

Прибавяме последователно телешката кайма и отцедените гъби. Заливаме с виното и оставяме соса да ври на силен огън, за да се изпари алкохолът.

След около 7 минути намаляваме градусите и добавяме доматите с щипка-две захар. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче.

Оставяме соса да къкри на слаб огън около час, като от време на време доливаме от телешкия бульон. След като се редуцира до желаната от нас гъстота го пасираме.

Талиателите се сваряват според упътването на опаковката.

Поднасяме ги с доматения сос, поръсени с пармезан и нарязан на ситно пресен босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: