Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня на тиган

Лазаня на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лазаня на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Специално предложение за всички, които обичат лазаня, но не искат за я чакат да се пече - вкусна лазаня на тиган"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 250 г
  • пармезан - 150 г
  • моцарела - 125 г зряла
  • кайма - 600 г смес телешка/свинска
  • доматено пюре - 300 г
  • лук - 1 глава, средна
  • целина - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 45 мл
  • бяло вино - 120 мл
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • риган - на вкус
  • босилек - 1 ч.л. сух или свеж
  • сол - на вкус
  • ЗА БЕШАМЕЛ
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 100 г
  • масло - 80 г
  • бял пипер - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подредете корите за лазаня в широк съд и покрийте с леко затоплена вода. Оставете ги така, за да се хидратират и омекнат, докато приготвяте всичко останало. От време на време отделяйте коричките, за да се избегне слепване.

Накълцайте на ситно лука, моркова и целината и ги запържете в зехтина за 5 минутки, заедно с малко сол. Добавете каймата и бъркайте за кратко, докато стане на трохи. Тогава налейте виното и гответе още 5 минути при периодично разбъркване.

Сипете доматеното пюре, подправките и още сол на вкус и гответе под капак 20 минути, разбърквайки от време на време.

След като е готов сосът Болонезе, се заемете с Бешамела. За него разтопете маслото на слаб огън и когато започнат да излизат мехурчета сипете брашното наведнъж и бъркайте около две минутки. Ще замирише много приятно.

Налейте млякото на тънка струйка при непрестанно разбиване с телена бъркалка. Дори и да се образуват бучки в началото, не се тревожете, те ще изчезнат.

Добавете белия пипер, индийското орехче и солта и варете соса до сгъстяване около 7-8 минути на тих огън, без да спирате да бъркате.

Хидратираните кори паста извадете върху чиста памучна кърпа, за да се отцедят от водата. Настържете пармезана с фино ренде, а моцарелата на малко по-едро.

Започнете сглобяване, като на дъното на тиган с диаметър около 30 см. разположите равномерно тънък пласт Болонезе. Върху него подредете от корите паста, последвайте с още един пласт Болонезе, а отгоре ръснете пармезан и залейте с част от Бешамела. Така редете до привършване на продуктите.

Върху последния пласт поръсете с настърганата моцарела и захлупете с капак тигана. Поставете го на умерен до силен огън за около 10 минути или до пълно разтопяване на моцарелата.

Разрежете на порции и поднесете лазанята топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: