Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Ябълкови кексчета с ванилия

Ябълкови кексчета с ванилия

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Ябълкови кексчета с ванилия
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
20
"Винаги имаме място за поне едно от тези ябълкови кексчета с ванилия"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • олио - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 и 1/2 ч.ч. бяло, приблизително
  • ванилия - 2 бр. пакетчета
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ябълки - 500 г или повече по вкус
  • вода - 1 к.ч.
  • захар - 3 с.л. кристална , за ябълките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме ябълките. Измиваме, белим почистваме от семенната част и нарязваме на малки парченца. Слагаме нарязаните ябълки в касерола, наливаме вода (1 к.ч.) и варим, докато изври течността. Сипваме при ябълките кристална захар (3 с.л.) и разбъркваме, докато се разтопи захарта.

Дръпваме касеролата от котлона и пресипваме ябълките в друг съд да се охлаждат. В касеролата, където сме варили ябълките, наливаме вода (1 ч.ч.). Загряваме и дръпваме от котлона.

Включваме фурната да нагрява на 180 градуса и започваме да приготвяме тестото. В купа слагаме яйцата (4 бр.), кристална захар (1 ч.ч.) и ванилии (2 бр.).

Разбиваме енергично с високите обороти на миксера, докато сместа стане пухкава (5-10 минути). Внимателно, като продължаваме разбиването, наливаме олио (1 ч.ч.) и водата (1 ч.ч.), която сме възварили в касеролата.

Прибавяме и чаша пресято брашно, смесено с бакпулвер (1 бр.), а после и още брашно, да получим гъсто, кексово тесто. При готовото тесто слагаме подсладените сварени ябълкови парченца.

Разбъркваме внимателно с шпатулка и разпределяме сместа в малки формички за мъфини. Може да сложим изрязани хартийки за печене във формичките и да намажем с олио, за по-лесно изваждане на изпечените кексчета.

Слагаме формичките с кексовото тесто в нагрятата на 180 градуса фурна, на долно и горно нагряване и изпичаме кексчетата до златисто, за приблизително 20-30 минути /зависи от печката/.

Проверяваме дали са изпечени с клечица, по която да няма полепнало тесто. Много апетитни и ароматни кексчета! Сервираме със сок, кафе, мляко или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: