Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Затворен картофен пай с гъби и кайма

Затворен картофен пай с гъби и кайма

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924031492431
Затворен картофен пай с гъби и кайма
Снимка: Анелия Цонева
1 / 2
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Не се вижда плънката, защото е затворен, но ароматът издава, че е вълшебно вкусна"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 - 2 кг
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена /малка/
  • лук - 2 глави
  • кайма - 300 г
  • гъби - 150 г /по избор/
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 250 мл сухо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцваме на дребно зеленчуците и гъбите и запържваме в следната последователност: лук, морков, чушка, кайма, гъби. Малко преди да отстраним зеленчуците от котлона, прибавяме и подправките, като разбъркваме добре.

Почистваме картофите и ги режем на филийки с дебелина 3-4 мм. Намазваме стените и дъното на средно голяма тава /диаметър 30-35 см/.

Нареждаме филийките максимално близо една до друга, така че да покрием стените и дъното на тавичката. Опитваме се да скрием дупките с по-тънки или по-дребни картофчета.

Когато тавата е покрита напълно, изсипваме плънката. Накрая покриваме отново с картофи, като капак. Заливаме с 250 мл сухо бяло вино и намазваме с олио. Поръсваме с малко сол, червен пипер и чубрица.

Покриваме плътно тавата с алуминиево фолио и печем на 200 градуса около 20 минути или до готовност на картофите.

Откриваме фолиото и допичаме соления пай до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: