Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова Торта»Торта Ден и Нощ с малиново и боровинково желе

Торта Ден и Нощ с малиново и боровинково желе

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Торта Ден и Нощ с малиново и боровинково желе
Снимка: Яница Николова
1 / 6
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8-10
"Това е от онези торти, които не искаш да делиш с никого, а искаш да си изядеш съвсем сам"

Необходими Продукти

  • Блатове
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пак.
  • вода - 3 с.л., топла
  • олио - 3 с.л., или масло
  • брашно - 2/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр., прахче
  • какао - 2 - 3 ч.л.
  • Сметанов крем
  • сладкарска сметана - 200 - 250 мл
  • пудра захар - 2 с.л.
  • Сироп
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 6 с.л.
  • ром - 1/2 капачка
  • Малиново желе
  • малини - около 50 г, замразени
  • захар - 25 г
  • желатин - 1 ч.л.
  • вода - около 1 с.л.
  • Боровинково желе
  • боровинки - 100 г черни, замразени
  • захар - 60 г
  • ром - 1 с.л.
  • желатин - 1/2 с.л.
  • вода - 1/3 к.ч.
  • Още
  • смлени орехи - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци в отделни купи. Белтъците се разбиват с половината от захарта на твърд сняг. Жълтъците с останалата захар, прибавя се водата, олиото, брашното с бакпулвер и ванилия.

Разбива се много добре. Прибавят се разбитите белтъци и се разбърква. Половината от сместа се оцветява с какаото, другата се оставя така. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка, във форма около 20 см. Охлаждат се и белият се разрязва на две платки, кафявия също, с помощта на конец или нож. Получават се общо 4 платки.

За сметановия крем, сметаната се разбива с пудрата захар. Разделя се на 4 части, едната е за намазване на цялата торта и розички.

За сиропа, водата, захарта и рома се кипват, после се охлажда.

Малиновото желе се приготвя, като малините и захарта се намачкват и се варят до леко сгъстяване. Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. После се разтопява в микровълновата /без да завира/ и се прибавя към охладените малини. Разбърква се и се оставя настрана.

Във форма се слага първо бяла платка, сиропира се, добавят се сметанов крем, малиновото желе се излива и заравнява, кафява платка, сироп, сметанов крем, бяла платка, сироп, сметанов крем, кафява платка, сироп.

Прибира се в хладилник за 1 нощ. На другия ден се обръща в поднос, т.е. дъното да е отгоре. Намазва се от всички страни със заделения сметанов крем и се правят розички с шприц. Отстраните се панира със смлени орехи.

В центъра се излива боровинково желе. За него боровинките, захарта и ромът се слагат в касерола на котлона. Оставя се да ври до леко сгъстяване. Отстранява се от котлона и се охлажда леко. Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. После се разтопява в микровълновата /без завиране/ и се прибавя към боровинките, разбърква се.

Тортата се прибира за няколко часа в хладилник, за да се стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: