четвъртък, 18 септември

Паеля

Публикувана от:
Видяно: 41 292 пъти
Националност: Испанска Кухня
Категория: Пилешко
Рецепта за Паеля
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции4-5

Необходими Продукти

  • пилешко месо - варено 250 гр.
  • ориз - дългозърнест 250 гр.
  • бульон - пилешки 600 гр.
  • скариди - 100 гр.
  • шунка - 100 гр.
  • кренвирши - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 бр. червени
  • олио - 3 с. л.
  • грах - замразен 100 гр.
  • домати - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
  • чушки - зелени

Приготвяне на Паеля

Пилето и кремвирша нарежете на по - едри парчета, шунката — на кубчета.
Доматите попарете и обелете, нарежете на парчета.

Запържете нарязания лук, смачкания чесън и нарязаната червена чушка до омекване. Сипете ориза и запържете, докато стане прозрачен.

Добавете щипка куркума, бульон, сол и черен пипер, захлупете с капак и варете на слаб огън 15 минути.

Добавете останалите продукти и варете, под капак, още 5–10 минути, докато поеме цялата течност.

Поръсете с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсете с нарязана на колелца зелена чушка и сервирайте.

За да приготвите по - екзотична паеля може да добавите освен пиле, заешко, бяла риба, а също миди и калмари.

4.5 от 22 Гласа

Отзиви (23)

  • 1
    0
    Отговор
    kremena.chankova

    2013-11-25, Оценка 5 от 5 за Паеля

    Паеля що е то?

    Ще получите отговор в Уикипедия кой на какъвто език иска.

    То на запад знаят само мусака с патладжани, а ние си правим мусака с чушки, картофи, тиквички, дори слагаме и сиренце... и пак си му викаме мусака, нали?

    С паелята е същото. Всъщност това ястие се нарича така защото се приготвя в тиган, а не защото е без лук и кренвирши. Пък и малко новости никога не са излишни в кулинарията – тя така се развива, иначе щеше да има само валенсианска паеля.

    Чудесна рецепта, Маргарита. Не ги слушай "испанците".
  • 2
    0
    Отговор
    Георги

    2013-02-28, Оценка 3 от 5 за Паеля

    Така спорът е глупав,аз работя в ресторант в Аликанте и самите местни все философи спорят ЩО е паеля? Ту с патка,ту заек,ту охлюви,ту само морска.ХМ паеля е тавата е в нея що щеш и ориз. Най-често се предлага микста:пиле защото заека е скъп,св ребра,калмари,миди,скариди и КАКВИТО САКАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ и морски бульон. Изборът е най-често фонансов...А за всички отворковци които плюскат само Валенсияна тя е ЗАЕК,ПАТКА,ОХЛЮВИ, БАКЛА И БОБ и нерибен бульон. Тя се предлага без заек,охлюви и патка заради ТУРИСТИТЕ,те често не ядат и риба те за това е популярна. Колегата е ял паеля с ПЛЪХ,ДА нормално е В село ПЕГО, ОРИЗИЩА С МИШКИ и глад при фРАНКО,та хората са готвили плъхве.А и кренвирша си е познат от хот дога-ПЕРИТО КАЛЕНТЕ И бобеца е чест гост на масата. Е със здраве!
  • 0
    0
    Отговор
    Иве

    2013-01-01, Оценка 5 от 5 за Паеля

    Точно така съгласна съм с Кика,а и всеки има право да публикува рецепти.Това,че някой не харесват рецептата не означава,че трябва да са груби.....Лично на мен ми хареса рецептата.
  • 0
    0
    Отговор
    Кика

    2012-12-30, Оценка 4 от 5 за Паеля

    Искам само да кажа ,че съм съгласна с Илияна.Никой не е длъжен да приготвя и да яде това което се предлага тук ,но и не е коректно да бъдем толкова груби.Като не ви харесва не го правете то не е задължително.Покажете елементарно уважение и коректност.
  • 0
    0
    Отговор
    Теодора

    2012-10-27, Оценка 5 от 5 за Паеля

    Паеля е ястие от задушен в тиган ориз със зехтин и шафран, всичко друго е въпрос на фантазия и възможности :)
    Изумява ме как можете да се карате за кулинарна рецепта. Ужас :(
  • 0
    0
    Отговор
    Васил Симов

    2012-09-26, Оценка 3 от 5 за Паеля

    Бела, жена, успокой се бе - ще получиш нещо...:)
  • 1
    0
    Отговор
    radost

    2012-09-26, Оценка 5 от 5 за Паеля

    как пьк да нямат кремвирши, паднах от смях !!!!!
  • 0
    1
    Отговор
    bella51

    2012-09-26, Оценка 3 от 5 за Паеля

    Що за хора сме ,що за сбъркан народ ???!!!! Една рецепта не можем да разменим ,без да се нападаме и обиждаме !!!!!!
    По въпроса за ПАЕЛЯТА......Наистина ,рецептата ,която предлагате , НЯМА нищо общо ,с оригиналната паеля, ...Най малкото заради това , че в ИСПАНИЯ, на познават кренвиршите !!!!!! ТАКА , че не представяйте ,НЕ ТОЧНИ рецепти , за ""ОРИГИНАЛНИ ""!!!!!ТОВА , е някакъв измислен ориз, с ,каквото има в хладилника ––!!!!!!!!!
    ЗА БОБА .......В ИСПАНИЯ се готви МНОГО БОБ !!!!! Най различни видове , разнообразни рецепти !!!!!!!!
    ВСИЧКО останало ,което сте изписали ...Е , ЧИСТА ПРОБА ЗАЯЖДАНЕ !!!!!!!!!!!!!!
    КАЗВАМ ВИ ГО ОТ ПЪРВА РЪКА !!!!!! Живея от дълги години в ИСПАНИЯ....работила съм в ресторанти , имам приятели испанци ,които на всеки празник се събират и приготвят любимата си ПАЕЛЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 1
    0
    Отговор
    Дими

    2012-06-10, Оценка 3 от 5 за Паеля

    не смятам, че ще изпадне в депресия. Обикновено хората на запад са широко скроени, не са тесногръди и с комплекси и по-скоро биха се зарадвали на вариант на някоя тяхна традиционна рецепта!
  • 0
    1
    Отговор
    палома

    2012-06-10, Оценка 3 от 5 за Паеля

    ако един истински валенсианец прочете таи рецепта сигурно ще изпадне в депресия......внимвайте какви рецепти пускате тук....

Домашна и уникална рецепта за Паеля. Доволен ли си от това, което намери? Прелисти останалите категории за Паеля. Изпробвани рецепти от българската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Паеля в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с хиляди рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.