Паеля

09/06/2009
Маргарита
отМаргаритаНовак
"Най-добрата паеля може да хапнете във Валенсия, но не пречи и вие да направите опит вкъщи. Ето ви упорна точка"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4-5
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо53 629
  • Преглеждания за месеца263
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана23 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • пилешко месо – варено 250 гр.
  • ориз – дългозърнест 250 гр.
  • бульон – пилешки 600 гр.
  • скариди – 100 гр.
  • шунка – 100 гр.
  • кренвирши – 2 бр.
  • лук – 1 глава
  • чесън – 2 скилидки
  • чушки – 1 бр. червени
  • олио – 3 с. л.
  • грах – замразен 100 гр.
  • домати – 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
  • чушки - зелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето и кремвирша нарежете на по - едри парчета, шунката — на кубчета.
Доматите попарете и обелете, нарежете на парчета.

Запържете нарязания лук, смачкания чесън и нарязаната червена чушка до омекване. Сипете ориза и запържете, докато стане прозрачен.

Добавете щипка куркума, бульон, сол и черен пипер, захлупете с капак и варете на слаб огън 15 минути.

Добавете останалите продукти и варете, под капак, още 5–10 минути, докато поеме цялата течност.

Поръсете с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсете с нарязана на колелца зелена чушка и сервирайте.

За да приготвите по - екзотична паеля може да добавите освен пиле, заешко, бяла риба, а също миди и калмари.
подобни рецепти тук

5 17
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Lillilys
Lillilys
25.11.2013 01:31
Паеля що е то?

Ще получите отговор в Уикипедия кой на какъвто език иска.

То на запад знаят само мусака с патладжани, а ние си правим мусака с чушки, картофи, тиквички, дори слагаме и сиренце... и пак си му викаме мусака, нали?

С паелята е същото. Всъщност това ястие се нарича така защото се приготвя в тиган, а не защото е без лук и кренвирши. Пък и малко новости никога не са излишни в кулинарията – тя така се развива, иначе щеше да има само валенсианска паеля.

Чудесна рецепта, Маргарита. Не ги слушай "испанците".
2
0
Георги
Георги
28.02.2013 11:52
Така спорът е глупав,аз работя в ресторант в Аликанте и самите местни все философи спорят ЩО е паеля? Ту с патка,ту заек,ту охлюви,ту само морска.ХМ паеля е тавата е в нея що щеш и ориз. Най-често се предлага микста:пиле защото заека е скъп,св ребра,калмари,миди,скариди и КАКВИТО САКАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ и морски бульон. Изборът е най-често фонансов...А за всички отворковци които плюскат само Валенсияна тя е ЗАЕК,ПАТКА,ОХЛЮВИ, БАКЛА И БОБ и нерибен бульон. Тя се предлага без заек,охлюви и патка заради ТУРИСТИТЕ,те често не ядат и риба те за това е популярна. Колегата е ял паеля с ПЛЪХ,ДА нормално е В село ПЕГО, ОРИЗИЩА С МИШКИ и глад при фРАНКО,та хората са готвили плъхве.А и кренвирша си е познат от хот дога-ПЕРИТО КАЛЕНТЕ И бобеца е чест гост на масата. Е със здраве!
4
0
Иве
Иве
01.01.2013 19:24
Точно така съгласна съм с Кика,а и всеки има право да публикува рецепти.Това,че някой не харесват рецептата не означава,че трябва да са груби.....Лично на мен ми хареса рецептата.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв