Виенска шоколадова торта

от ВиргинияНовак
24/04/2009
"Забравете за Моцарт! Това е истинската виенска класика - великолепна шоколадова торта "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо77 838
  • Преглеждания за месеца151
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана30 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • шоколад - тъмен 500 гр.
  • масло - 200 гр.
  • захар - пудра 120 гр.
  • брашно - 2 с. л.
  • яйца - 4 бр.
  • шоколад - бял 150 гр. за украсата
  • сметана - 400 мл.
  • ром - 2 с. л.

Приготвяне

Блатът се приготвя, като 150 гр. тъмен шоколад се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. тъмен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на тортата се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 17
4 8
3 5
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

Изпрати
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
20.03.2016 23:31
Изглежда превъзходно! Обожавам шоколадови изкушения!
0
0
жасмина желчева
жасмина желчева
31.12.2013 12:56
Красива си тортата ама дали е хубава на кус
0
0
Спаси
Спаси
03.11.2013 15:32
Белият шоколад е за украсата, иначе тортата е превъзходна !!!
0
0
Петя
Петя
16.07.2013 13:02
Не съм пробвала рецептата, но ми се струва нещо не наред 200 масло и 2 лъжици захар?
0
1
диди
диди
09.12.2012 19:47
Тортата е супер.След като я опитаха в къщи я правя всяка неделя.
0
0
Николина Андонова
Николина Андонова
23.11.2012 19:21
Блата след 40мин. печене на 180гр. изгоря! Не знам какви са вашите фурни, но като се замислих, то хляб да беше щеше да изгори за това време! Рецептата не е вярна.
0
0
fanny
fanny
22.04.2012 14:18
Ще се опитам да направя тортата! Като гледам си заслужава!!!
0
0
violeta
violeta
26.03.2012 15:27
Тортата е супер!
0
0
кети
кети
08.03.2012 12:28
аз го ползвах за украсата, както е обяснено
0
0
Iveliana
Iveliana
07.03.2012 19:50
А къде се слага белия шоколад? никъде не го видях, освен в изброените продукти.
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с