сряда, 22 октомври

Виенска шоколадова торта

Публикувана от:
Видяно: 70 668 пъти
Националност: Австрийска Кухня
Категория: Торти
Рецепта за Виенска шоколадова торта
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10-12 парчета

Необходими Продукти

  • шоколад - тъмен 500 гр.
  • масло - 200 гр.
  • захар - пудра 120 гр.
  • брашно - 2 с. л.
  • яйца - 4 бр.
  • шоколад - бял 150 гр. за украсата
  • сметана - 400 мл.
  • ром - 2 с. л.

Приготвяне на Виенска шоколадова торта

Блатът се приготвя, като 150 гр. тъмен шоколад се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. тъмен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на тортата се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.

4.4 от 30 Гласа

Отзиви (30)

  • 0
    0
    Отговор
    жасмина желчева

    2013-12-31, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Красива си тортата ама дали е хубава на кус
  • 0
    0
    Отговор
    Спаси

    2013-11-03, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Белият шоколад е за украсата, иначе тортата е превъзходна !!!
  • 0
    0
    Отговор
    Петя

    2013-07-16, Оценка 3 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Не съм пробвала рецептата, но ми се струва нещо не наред 200 масло и 2 лъжици захар?
  • 0
    0
    Отговор
    диди

    2012-12-09, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Тортата е супер.След като я опитаха в къщи я правя всяка неделя.
  • 0
    0
    Отговор
    Николина Андонова

    2012-11-23, Оценка 3 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Блата след 40мин. печене на 180гр. изгоря! Не знам какви са вашите фурни, но като се замислих, то хляб да беше щеше да изгори за това време! Рецептата не е вярна.
  • 0
    0
    Отговор
    fanny

    2012-04-22, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Ще се опитам да направя тортата! Като гледам си заслужава!!!
  • 0
    0
    Отговор
    violeta

    2012-03-26, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    Тортата е супер!
  • 0
    0
    Отговор
    кети

    2012-03-08, Оценка 3 от 5 за Виенска шоколадова торта

    аз го ползвах за украсата, както е обяснено
  • 0
    0
    Отговор
    Iveliana

    2012-03-07, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    А къде се слага белия шоколад? никъде не го видях, освен в изброените продукти.
  • 0
    0
    Отговор
    амон ра

    2012-02-20, Оценка 5 от 5 за Виенска шоколадова торта

    тортата е страхотна! не виждам нищо неясно. четете и мислете, за да няма после дебилни коментари или въпроси от рода на "краве ли е маслото";-)))))

Домашна и лесна рецепта за Виенска шоколадова торта. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни рецепти за Виенска шоколадова торта. Избрани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Виенска шоколадова торта в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.