Виенска шоколадова торта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Виенска шоколадова торта1 / 3
05/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Забравете за Моцарт! Това е истинската виенска класика - великолепна шоколадова торта"

Необходими Продукти

  • шоколад - черен 500 гр.
  • масло - 200 гр.
  • захар - пудра 120 гр.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • шоколад - бял 150 гр. за украсата
  • сметана - 400 мл.
  • ром - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатът се приготвя, като 150 гр. черен шоколад се разтопява на водна баня.

Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол.

Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. черен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на шоколадовата торта се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
520
49
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Albena
Albena
Направих тортата, супер е, опитайте и вие. Не е сложна, всичко е точно дозирано. Качвате едно кило, но на кой му пука. Обичам шоколад.
29.01.2011 15:42
мария
мария
Аз не обичам шоколадови торти, но тази беше върха и пак ще я правя. Само с украсите се изложих, ама.
17.01.2011 20:42
tina fly
tina fly
Много супер.
16.01.2011 12:22
test
test
Тест.
03.06.2010 00:11
боби
боби
Наистина ли брашното е само 2 с.л. ? Не е много малко за торта.
18.05.2010 08:41
Ралица
Ралица
Тортата е невероятна, много вкусна и не много трудна. Проблем ми беше само разрязването на блата. Един съвет - слагайте хартия на дъното на тавата, защото блата залепва.
Успех.
01.04.2010 08:02
Aleksandra
Aleksandra
Страхотна е тортата.
14.03.2010 20:08
ВИКТОРИЯ
ВИКТОРИЯ
Къде се слага белият шоколад ?
20.12.2009 21:37
aleksandra
aleksandra
Много е вкусна.
12.08.2009 09:53
mimka
mimka
Много е вкусна!
15.07.2009 23:07