Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Дрезденски коледен кейк

Дрезденски коледен кейк

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Дрезденски коледен кейк1 / 2
25/12/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12-14 парчета
"За Коледната трапеза избираме само най-вкусните сладкиши, точно като този"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 гр.
  • масло - 300 гр.
  • прясно мляко - топло 125 мл.
  • захар - 3 с.л.
  • ванилия - 1 к. л.
  • яйца - 1 бр.
  • портокалова кора - 50 гр.
  • лимонова кора - 50 гр.
  • бадеми - 200 гр.
  • стафиди - 250 гр.
  • сол - 1/2 к. л
  • мая - за хляб 40 гр.
  • ром - 1 с.л.
  • канела
  • пудра захар - 50 гр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло от 250 гр. , топлото мляко, маята, ванилията, канелата, 1 с. л. настъргани лимонови кори и солта.

Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори от портокал и лимон по 50 гр. , нарязаните ядки и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно.

Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път. След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200° С и още около час на 180° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.

Още горещ, сладкишът се намазва обилно с 50 гр. масло и се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
41
32
20
10
Дай твоята оценка: