Шоколадова торта с фондан

ЕвгенияЕвгения
Новак
1660559
Шоколадова торта с фондан1 / 3
02/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Да се работи с фондан не е толкова трудно, а ефектът е поразителен - опитайте и непременно се похвалете"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 6 броя
  • пудра захар - 1 ч.ч
  • какао - 2 с.л.
  • брашно - 1 ч.ч
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - за намазване на тавата /формата/
  • Шоколадов крем
  • кисело мляко - 400 г цедено /оставено на стайна температура/
  • шоколад - 150 г бял /може и млечен/
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • желатин - 1 бр., Захарта и желатина са прибавени от мен към основната рецепта, за да сгъстя изцеденото мляко.
  • Маслен крем
  • масло - 140 г краве /маргарин/
  • пудра захар - 300 г или 1 1/2 ч.ч до 2 ч. според вкуса
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • Фондан
  • пудра захар - 600 гр.
  • вода - 60 мл
  • нишесте - 1 п. царевично
  • желатин - 1 бр.
  • пудра захар - до 200 - 300 г за до омесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.

Брашното се смесва с какаото, бакпулвера, ванилията и се пресява. Тази смес се прибавя постепенно към яйчената смес. Изсипва се в подмазаната форма и се пече в предварително затоплената фурна на 180 градуса за 30 мин., след което се оставя да изстине.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото кисело мляко се добавя към шоколада, добавя се пудрата захар и разтвореният желатин. Оставя се да се стегне кремът.

Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя постепенно захарта и млякото до хубаво хомогенизиране на сместа.

Блатът се разрязва на две и се слага шоколадовият крем между тях. Отгоре и отстрани се намазва с масленият крем. Оставя се да се стегне на стайна температура, като се започва да се прави фондана.

Желатинът се разтваря във водата около 4-5 м. Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 1-2 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипва се желатинът и се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар.

Оставя се за около 20 минути да стегне. С останалата пудра започва да се меси на ръка да стане на топка. Когато се меси е мек, ако се остави за малко той се втвърдява, но при ново размесване отново става мек като пластелин. Ако е много сух се добавят няколко капки вода, ако е много мек се добавя пудра захар.

Фонданът се разточва върху поръсен с пудра захар плот /месал/. Разстила се върху тортата отгоре и отстрани, притиска се с шпатула за да не остане въздух между тортата и фондана.

Частите, които излизат извън тортата, се изрязват с остър нож, разделят се на топки и се оцветяват с различни бои, като във всяка топка се слага по-малко боя /суха, течна/ и се омесват до получаване на еднакъв цвят.

Според желанието и въображението се правят фигурки и докато са още меки се украсява тортата. Остатъкът може да се съхрани за дълго време във прозрачно фолио в хладилник.

Приятен апетит!

PS: С белия шоколад отвътре, ефектът ще е по-голям.

Решила съм да я изпробвам и с крема сирене вместо кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
59
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Евгения
Евгения
Рецептата съм я прочела от вестник на Кауфланд,после видях, че има и видео на Бон Апети. Материалите може да са еднакви но направата е различна. Това му е хубавото на готвенето, можеш да твориш и да промениш.
03.04.2013 12:01
frannchy
frannchy
рецептата е от предаването Бон Апети по Нова
02.04.2013 16:29
1