понеделник, 1 септември

Шоколадова торта с фондан

Публикувана от:
Видяно: 9 556 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Торти
Рецепта за Шоколадова торта с фондан

Още Рецепти за Рожден Ден

Приготвяне
Готвене
Общо
Порции12

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 6 броя
  • пудра захар - 1 ч.ч
  • какао - 2 с.л.
  • брашно - 1 ч.ч
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - за намазване на тавата /формата/
  • Шоколадов крем
  • кисело мляко - 400 г цедено /оставено на стайна температура/
  • шоколад - 150 г бял /може и млечен/
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • желатин - 1 бр., Захарта и желатина са прибавени от мен към основната рецепта, за да сгъстя изцеденото мляко.
  • Маслен крем
  • масло - 140 г краве /маргарин/
  • пудра захар - 300 г или 1 1/2 ч.ч до 2 ч. според вкуса
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • Фондан
  • пудра захар - 600 гр.
  • вода - 60 мл
  • нишесте - 1 п. царевично
  • желатин - 1 бр.
  • пудра захар - до 200 - 300 г за до омесване

Приготвяне на Шоколадова торта с фондан

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Брашното се смесва с какаото, бакпулвера, ванилията и се пресява. Тази смес се прибавя постепенно към яйчената смес. Изсипва се в подмазаната форма и се пече в предварително затоплената фурна на 180 градуса за 30 мин., след което се оставя да изстине.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото кисело мляко се добавя към шоколада, добавя се пудрата захар и разтвореният желатин. Оставя се да се стегне кремът.

Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя постепенно захарта и млякото до хубаво хомогенизиране на сместа.

Блатът се разрязва на две и се слага шоколадовият крем между тях. Отгоре и отстрани се намазва с масленият крем. Оставя се да се стегне на стайна температура, като се започва да се прави фондана.

Желатинът се разтваря във водата около 4-5 м. Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 1-2 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипва се желатинът и се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар.

Оставя се за около 20 минути да стегне. С останалата пудра започва да се меси на ръка да стане на топка. Когато се меси е мек, ако се остави за малко той се втвърдява, но при ново размесване отново става мек като пластелин. Ако е много сух се добавят няколко капки вода, ако е много мек се добавя пудра захар.

Фонданът се разточва върху поръсен с пудра захар плот /месал/. Разстила се върху тортата отгоре и отстрани, притиска се с шпатула за да не остане въздух между тортата и фондана.

Частите, които излизат извън тортата, се изрязват с остър нож, разделят се на топки и се оцветяват с различни бои, като във всяка топка се слага по-малко боя /суха, течна/ и се омесват до получаване на еднакъв цвят.

Според желанието и въображението се правят фигурки и докато са още меки се украсява тортата. Остатъкът може да се съхрани за дълго време във прозрачно фолио в хладилник.

Приятен апетит!

PS: С белия шоколад отвътре, ефектът ще е по-голям.
Решила съм да я изпробвам и с крема сирене вместо кисело мляко.

3.8 от 18 Гласа

Отзиви (2)

  • 0
    0
    Отговор
    Жени 7
    Жени 7

    2013-04-03, Оценка 3 от 5 за Шоколадова торта с фондан

    Рецептата съм я прочела от вестник на Кауфланд,после видях, че има и видео на Бон Апети. Материалите може да са еднакви но направата е различна. Това му е хубавото на готвенето, можеш да твориш и да промениш.
  • 0
    0
    Отговор
    frannchy

    2013-04-02, Оценка 5 от 5 за Шоколадова торта с фондан

    рецептата е от предаването Бон Апети по Нова

Домашна и уникална рецепта за Шоколадова торта с фондан. Не намерихте това което търсите? Прелисти останалите рецепти за Шоколадова торта с фондан. Избрани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Шоколадова торта с фондан в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.