Завит тутманик

ЕвгенияЕвгения
Новак
1660558
Завит тутманик
Снимка: uzi
1 / 9
02/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15 парчета
"Знаете ли как се приготвя майсторски тутманик? Представяме ви една майсторска рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 20 г /1/2 кубче/
  • кисело мляко - 1 ч.ч. /или прясно мляко, и в двата е сполучливо/
  • сода - 1 л - ка, прибавена към киселото мляко
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 л - ка
  • олио - 2 с.л. или мас
  • вода - 300 г топла
  • яйца - 1 яйце + 1 белтък /жълтъкът от това яйце остава за намазване/
  • за плънка
  • сирене - около 200 - 300 г / или на вкус/
  • масло - маргарин или мас /с мас става по - мек/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от горните продукти, разделяме на 5 топки и оставяме да втаса около 30-40 мин. Разточваме първата топка на кора с дебелина около от 1/2 до 1 см. Намазваме я с маргарин и/или мас и я слагаме на страна.

Разточваме следващите две кори по същият начин, като втората кора я слагаме върху първата, а третата върху втората. Върху третата подмазана кора, натрошаваме част от сиренето и покриваме с останалите две кори, помазани както първите.

Тези 5 кори, който са една върху друга, прегъваме на две и ги оставяме да отпочинат 15 мин. Пет пластовата кора я разточваме до дебелина 2 см., последно намазване и слагаме останалото сирене отгоре.

Навиваме на руло и режем на еднакви ленти 2-3 см. В подмазана тава ги нареждаме, като ги обръщаме нагоре. Оставяме още малко да втаса и ги подмазваме с разбития жълтък с няколко капки олио.

Печем тутманика в предварително затоплена фурна на 200- 220 градуса за 30-40 мин. до хубаво изпичане на тутманика. След изваждане, ръсим със студена вода, слагаме хартия и завиваме с кърпа за да се задуши и омекне.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
513
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

uzi
uzi
Колко масълце слагате?
18.07.2019 15:50