Бюрек с картофи и лук

04/04/2013
Евгения
отЕвгенияНовак1617
"Лесни и много вкусни бюреци - практичният избор на всяка домакиня "
Приготвяне40 мин.
Готвене15 мин.
Общо55 мин.
Порции30
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 698
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - около 500 г
  • мая - 1/2 куб., разтворена в 200 г топла вода
  • яйца - 1 бр. и белтъка от яйцето за намазване
  • кисело мляко - 1 ч ч. / може и прясно/ на стайна температура
  • сол - 1 к.л. или на вкус
  • олио - 50 г /масло, маргарин/
  • За плънката
  • картофи - 2 - 3 големи, сварени и намачкани с вилица
  • сирене - 200 г / извара, сирене крема/
  • лук - около 6 - 8 стръка пресен, нарязан
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1/2 л. /това е в оригиналната рецепта, но може и да не се слага/
  • олио - за задушаване
  • За намазване
  • масло - разтопено /маргарин/ за намазване на корите
  • вода - 1 жълтък разбит с малко /за да не се стегне/ за намазване отгоре преде печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от продуктите, разделя се на 4 топки и го оставяме да почине около 30 мин. Отгоре ги намазваме с олио, за да не хване кора по време на втасването.

Задушаваме в олио зеленият лук за около 2-3 мин., отстраняваме от огъня и добавяме картофите, сиренето, солта и червеният пипер.

Разточваме 1 топка на тънка кора, режем на големи квадрати. Намазваме с разтопено масло квадратите. Във всеки квадрат по цялата дължината на едната страна слагаме от плънката, като оставяме в двата края да няма плънка.

Свиват се като свиването на зелеви сарми, прихлупват се от двата края и от горе и са навиват на руло. Може и да се направи така - по цяла кората да се наръси плънка и масло, да се навие и да се нареже на парчета с дължина около 5-6 см., като краищата се притискат за да не излезе плънката, или според вашата преценка.

Може да приготвите рецептата и с готови кори. С готовите кори е същото, кората се реже на две, ако искате да хрупкат или прегъната на две за по-голяма плътност - според вкуса на всеки.

В подмазана тава баничките се нареждат на разстояние и са намазват с жълтъка отгоре. В предварително загрята фурна на 180-200 градуса се изпичат за около 12-15 минути, докато се зачервеят. По желание преди печене се ръси със сусам или маково семе. След изваждане се поставят в дълбока тенджера и се захлупват, до изчерпване на бюреците. След това стоят меки, колкото и да престоят.

Може да се направят и от готови кори, но аз лично предпочитам да си ги приготвя, защото са ми по-вкусни, когато излизат от моите ръце.

Добавила съм от мен сиренето и киселото мляко към оригиналната рецепта, някой съм заместила или махнала, така, че се получи нова рецепта.

В оригиналната рецепта не се слагат за омекване, те стоят хрупкави, но понеже съм правила Базлами и знам ефекта на задушаване на тези банички и затова го приложих и за бюрека.

Станаха страхотни бюреци. Всякаква плънка може да се сложи - от леща, праз лук, месо, кайма и др. Богатият избор ги прави вкусни, лесни и практични.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Gergana
Gergana
19.04.2015 19:45
Mnogo sa vkusni! Az gi napravih s normalen luk i pribavih malko chubrica.
Samo edna zabeleshka imam. Na nqkolko mesta sa dopusnati greshki pri pisaneto na receptata. Ima hora, koito ne sa tolkova dobri gotvachi i e hubavo da se popravqt. Na primer, olio-50gr, beltuka ot qiceto za namazvane. Vsushnost, na snimkata izglejdat kato da ne sa namazani vuobshte!
0
0
Евгения
Евгения
02.07.2017 14:37
Здравейте! Не е белтък а жълтък. Когато се сложи малко повече вода при изпичане по не личи. Няма този блясък както само с жълтък когато се маже. За олиото не разбирам каква е грешката. Ако Ви се вижда малко сипете повече, ще станат по-хрупкави.
0
0
stasii
stasii
02.02.2015 13:55
stana strahotno:)))
0
0
Ени
Ени
28.07.2013 21:27
Правила съм с готови кори, без сирене и с праз вместо с лук. Наистина са много вкусни.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв