Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Симид със сусам

Симид със сусам

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Симид със сусам1 / 2
13/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8 бр.
"Събудете семейството си с аромата на вкусни симидени хлебчета със сусам"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл топла
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г свежа
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • зехтин - 2 - 3 с.л./олио
  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - 250 г запечен на тиган
  • петмез - 1/2 ч.ч.
  • вода - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода с малко брашно и захар. След като се активизира, добавете към брашното заедно с останалата захар и сол, яйцето, зехтина и замесете гладко тесто. Оставете да втаса.

Разделете тестото на 12 (за по-големи симиди) или 24 топчета (за по-малки симиди). Оставете топчетата да починат за още 20 минути.

От всяко топче направете дълъг фитил, прегъвайте на две и усучете. Така приготвените гевреци намажете със сладък сироп и ги оваляйте в сусам.

За сиропа разтворете петмеза във водата. Ако нямате петмез, може да направите рядък и течен карамел от карамелизирана захар и вода.

Подреждайте гевречетата в тава с хартия за печене и ги оставете да втасат за половин час, като ги покриете с кърпа. Сложете ги да се изпекат на умерена температура за 20 минути или до хубаво зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка: