Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки по габровски

Пърленки по габровски

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283082k
Пърленки по габровски1 / 2
15/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5-6
"Изключително вкусни и ароматни пърленки, които най-обичаме с малко чесън и зехтин!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 1 брой
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сода - 1 щипка бикарбонат
  • масло - краве, за намазване
  • шарена сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл хладка вода заедно с 1/2 ч.л. захар и я оставете на топло да се активизира.

Сипете я в кладенче в средата на пресятото брашно, добавете киселото мляко с разтворената в него сода, останалата сол, захар, олиото яйцето.

Омесете постепенно гладко тесто. Сложете го в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.

След това прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност, късайте от него топки и ги оформяйте с ръце на питки като ги разтегляте.

Така оформените питки покрийте отново с кърпа да втасат. Изпечете ги върху намаслена скара от двете страни.

Всяка готова пърленка по габровски мажете с масло и поръсвайте с шарена сол или със зехтин, смесен с пасиран чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
510
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sofia Kalburova
Sofia Kalburova
Нямам думи!Уникално е!Опитайте!!!
24.01.2014 09:17