Петел със зеле

22/04/2013
от ЯворНовак
"Класическа рецепта за домашен петел със зеле - точно, както навремето баба го приготвяше "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 189
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • петел - 1 домашен
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 8 зърна
  • целина - малко парче глава
  • зеле - 1 кисела зелка, а може и прясно, но трябва предварително да се запържи
  • олио - 100 мл
  • бекон - 150 - 200 г
  • черен пипер - млян
  • чубрица - 1 - 2 с.л.
  • чесън - няколко скилидки по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете почистения домашен петел да се вари в тенджера под налягане за около 1 час заедно със зърна черен пипер, дафиновите листа и нарязаната целина.

След това го извадете и порционирайте. Бульона може да използвате за направата на супа или да го редуцирате и да съхранявате за други ястия в буркан в хладилник.

Загрейте малко мазнина в тиган и запържете първо нарязания ситно бекон, а след това добавете месото от петела, като добавите и няколко скилидки чесън, сол и чубрица. В гювеч подреждайте ред скълцано кисело зеле, овкусено с чубрица и млян черен пипер, ред петел с малко бекон и така догоре.

Залейте отгоре с малко от бульона и с мазнината от пърженето на петела. При нужда добавете още подправки. Покрийте с капак и сложете ястието да се пече около 90 минути в умерена фурна.подобни рецепти тук

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар