сряда, 1 октомври

Капама по бански

Публикувана от:
Видяно: 42 061 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Капама по бански
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции8

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг. прошарена с месо сланина
  • свинско месо - кайма 1 кг.
  • свинско месо - ребра 250 - 300 гр.
  • пилешко месо - 1 пиле
  • кисело зеле - 2 глави
  • кървавица - 300 гр.
  • ориз - 3/4 ч. ч.
  • лук - 2 глави
  • черен пипер - 2 ч. л.
  • сол

Приготвяне на Капама по бански

Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера.

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте с 1 и 1/2 чаша вода. Оставете я на слаб огън да ври, докато набъбне оризът.

С една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.

Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката.

Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, пилето и ребрата. Между ребрата и над тях, наредете сармите.

Поръсете с черен пипер. След това наредете месото, зелето и сармите. Най - отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто.

Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най - малко 3 часа.

Поднесете готовото ястие в тава, като в средата сложите пилетоа и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

Капамата може да бъде и без сърми, като зелето се нарязва на ситно.

4.4 от 14 Гласа

Отзиви (5)

  • 2
    0
    Отговор
    гуврето

    2013-12-31, Оценка 2 от 5 за Капама по бански

    това си е баш капама по бански,която си няма нищо общо с оригиналната.а оригиналната е --Разложката капама.това с каймата и лука --смях в залата.капамата без чакане/това е мариновано цвекло .но не червено/ не е никаква капама.а го няма и суджука.в капамата няма никакво запържване.това е някаква пародия на капама.а къде е и телешкото месо?простои нямам думи
  • 0
    3
    Отговор
    красимира

    2013-10-03, Оценка 4 от 5 за Капама по бански

    аз пък до сега не съм чувала за капама със цвекло и сушени сливи.има заведения в банско,където се приготвя капамата по оригинална рецепта.
  • 1
    0
    Отговор
    Мариа Сидерова

    2012-01-12, Оценка 4 от 5 за Капама по бански

    Такива капами със сърми в Банско няма.Там зелето се нарязва.Уверявам ви.
  • 1
    1
    Отговор
    От църно гуде - бела дропка

    2011-12-28, Оценка 4 от 5 за Капама по бански

    Сигурно това ястие е наистина много вкусно, но нека не заблуждаваме потребителите с неточности!!! Наличието на различни видове месо се определя като капама, но НЕ Банска!!! Всеки, опитал поне веднъж (макар и в заведение) този местен шедьовър, веднага би се сетил за неповторимия вкус на сушени сливи и мариновано цвекло. Това е само част от оригинала.
    ...И все пак, тази НЕбанска капама звучи вкусно!
  • 0
    0
    Отговор
    bla bla bla

    2011-12-28, Оценка 4 от 5 за Капама по бански

    хах...банска капама с кайма... :D и се слага телешко месо :P

Вкусна и оригинална рецепта за Капама по бански. Намери ли това, което търсиш? Прелисти другите ни рецепти за Капама по бански. Доказани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Капама по бански в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.