Капама по бански

от ИвелинаНовак
07/01/2010
"Класическа Банска капама с три вида месо от леля Мария в Банско. Вкусотия, която всеки трябва да опита"
Приготвяне35 мин.
Готвене180 мин.
Общо215 мин.
Порции8
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо53 640
  • Преглеждания за месеца167
  • Преглеждания за седмицата32
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1 кг. прошарена с месо сланина
  • свинско месо - кайма 1 кг.
  • свинско месо - ребра 250 - 300 гр.
  • пилешко месо - 1 пиле
  • кисело зеле - 2 глави
  • кървавица - 300 гр.
  • ориз - 3/4 ч. ч.
  • лук - 2 глави
  • черен пипер - 2 ч. л.
  • сол

Начин на приготвяне

Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера.

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте с 1 и 1/2 чаша вода. Оставете я на слаб огън да ври, докато набъбне оризът.

С една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.

Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката.

Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, пилето и ребрата. Между ребрата и над тях, наредете сармите.

Поръсете с черен пипер. След това наредете месото, зелето и сармите. Най - отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто.

Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най - малко 3 часа.

Поднесете готовото ястие в тава, като в средата сложите пилетоа и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

Капамата може да бъде и без сърми, като зелето се нарязва на ситно.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 7
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

гуврето
гуврето
31.12.2013 17:54
това си е баш капама по бански,която си няма нищо общо с оригиналната.а оригиналната е --Разложката капама.това с каймата и лука --смях в залата.капамата без чакане/това е мариновано цвекло .но не червено/ не е никаква капама.а го няма и суджука.в капамата няма никакво запържване.това е някаква пародия на капама.а къде е и телешкото месо?простои нямам думи
4
0
красимира
красимира
03.10.2013 12:28
аз пък до сега не съм чувала за капама със цвекло и сушени сливи.има заведения в банско,където се приготвя капамата по оригинална рецепта.
0
3
Мариа Сидерова
Мариа Сидерова
12.01.2012 21:32
Такива капами със сърми в Банско няма.Там зелето се нарязва.Уверявам ви.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти