Капама по бански

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Капама по бански1 / 2
07/01/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
215 мин.
Порции
8
"Класическа Банска капама с три вида месо от леля Мария в Банско. Вкусотия, която всеки трябва да опита"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг. прошарена с месо сланина
  • свинско месо - кайма 1 кг.
  • свинско месо - ребра 250 - 300 гр.
  • пилешко месо - 1 пиле
  • кисело зеле - 2 глави
  • кървавица - 300 гр.
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера.

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте с 1 и 1/2 чаша вода. Оставете я на слаб огън да ври, докато набъбне оризът.

С една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.

Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката.

Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, пилето и ребрата. Между ребрата и над тях, наредете сармите.

Поръсете с черен пипер. След това наредете месото, зелето и сармите. Най - отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто.

Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най - малко 3 часа.

Поднесете готовото ястие в тава, като в средата сложите пилетоа и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

Капамата може да бъде и без сърми, като зелето се нарязва на ситно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
58
46
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Гуврето го е коментирал много точно, аз само бих добавил малко копър на семе...
18.01.2023 21:48
1
гуврето
гуврето
това си е баш капама по бански,която си няма нищо общо с оригиналната.а оригиналната е --Разложката капама.това с каймата и лука --смях в залата.капамата без чакане/това е мариновано цвекло .но не червено/ не е никаква капама.а го няма и суджука.в капамата няма никакво запържване.това е някаква пародия на капама.а къде е и телешкото месо?простои нямам думи
31.12.2013 17:54
9
1
красимира
красимира
аз пък до сега не съм чувала за капама със цвекло и сушени сливи.има заведения в банско,където се приготвя капамата по оригинална рецепта.
03.10.2013 12:28
3
Мариа Сидерова
Мариа Сидерова
Такива капами със сърми в Банско няма.Там зелето се нарязва.Уверявам ви.
12.01.2012 21:32
4
1
От църно гуде - бела дропка
От църно гуде - бела дропка
Сигурно това ястие е наистина много вкусно, но нека не заблуждаваме потребителите с неточности!!! Наличието на различни видове месо се определя като капама, но НЕ Банска!!! Всеки, опитал поне веднъж (макар и в заведение) този местен шедьовър, веднага би се сетил за неповторимия вкус на сушени сливи и мариновано цвекло. Това е само част от оригинала.
...И все пак, тази НЕбанска капама звучи вкусно!
28.12.2011 22:49
3
2
bla bla bla
bla bla bla
хах...банска капама с кайма... :D и се слага телешко месо :P
28.12.2011 14:04