Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница със спанак и ароматни треви

Баница със спанак и ароматни треви

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283082k
Баница със спанак и ароматни треви1 / 2
02/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8-10

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг
  • сирене - 250 - 300 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 3 - 4 яйца в зависимост от големината
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол
  • За корите
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете меко тесто от брашното, содата, 1 яйце, олиото и прясното мляко. Добавете щипка сол, за да се точи тестото по-лесно. Оставете готовото тесто на хладно за около половин час.

Нарежете изчистения спанак на ситно и го оставете да се задушава на умерен огън като леко го посолите.

Когато омекне го отцедете и направете смес от спанака, настърганото сирене, нарязаните на ситно копър и магданоз, както и смачканата скилидка- две чесън.

Добавете 3-4 яйца, ситно нарязания лук и мазнината. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Разделете тестото на две и разточете две, не много тънки кори. Постелете едната върху намазнена тавичка, но така, че краищата й да се издигат по стените на тавичката. Изсипете зелената плънка и покрийте баницата с втората кора.

Печете около 30 минути на 180 градуса. Можете да я намажете с малко масло след изваждането на готовата баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
45
31
20
10
Дай твоята оценка: