Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с плънка

Козунак с плънка

ДаниДани
Новак
3323226729
Козунак с плънка1 / 3
07/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
290 мин.
Порции
10
"Досещате ли се вече каква е плънката или имате нужда да ви подскажем"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л за маята
  • прясно мляко - 180 мл.
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък средни по големина
  • масло - 50 г краве или маргарин
  • подсладител - Течен подсладител Суитли ултра - 4 ч.л. или 180 г захар
  • сол - 1 щипка
  • лимони - кората на 1 лимон
  • лимонов сок - 1 с.л. изцеден
  • ром - 1 с.л.
  • ракия - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно бяло фино - 680 г
  • олио - 100 мл
  • За плънка
  • мармалад - 150 г шипков
  • стафиди - 50 г
  • мак - 1 с.л.
  • бисквити - 1 бр. без глазура или галета 1 с.л.
  • локум - 1 кутийка цветен
  • шоколад - 50 г
  • какао - 1/2 ч.л. натурално
  • бадеми - 30 г счукани или орехи
  • За намазване и поръсване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • бадеми - 2 с.л. филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в половината прясно мляко леко затоплено, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да се надигне. Прави се кладенче от брашното и в него се слагат останалото прясно мляко, маслото, солта, яйцата, подсладителя/ако ползвате захар, разбивате я предварително, заедно с яйцата/, лимоновата кора, лимоновия сок, ванилията, рома, ракията и шупналата мая.

От продуктите се замесва меко тесто, което се прехвърля на кухненски плот или маса и се измесва с олиото, като ръцете се намасляват или се капва па малко на плота. Меси се докато мазнината се поеме от тестото. Пак се капва малко или се топят ръцете до поемане на 3/4 от предвиденото олио. Към края на тази процедура тестото се удря поне 100 пъти в плота, като при всяко вземане на тестото след удар, то се взема с кръгово движение на ръката, така че преди всеки следващ удар да е добило кръгла форма /топка/.

Омесеното тесто се прехвърля в намаслена купа, намазва се отгоре с олио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си три пъти. Премесва се с малко олио и се оставя отново да втаса.

През това време се подготвят плънките:

1. Стафидите се потапят в гореща вода за 5 мин., след което охладени се добавят към мармалада, смесен с маковото семе и бисквитата /или галета/;

2. Локумът се нарязва на малки кубчета и се овалва в 1 ч.л. брашно;

3. Шоколадът се нарязва на малки кубчета и се смесва с бадемите и какаото.

Втасалото тесто се разделя на 6 еднакви топки, от които се оформят 6 фитила за получаването на 2 козунака.

Всеки фитил по 35-40 см., се изтънява с пръстите на ръката, свита в юмрук. Може и с точилка или бутилка. Трите пълнежа се разделят на по 2 равни части. С всяка половина се намазва по един фитил.

Фитилите се затварят, усукват се и се сплитат 2 плитки, всяка състояща се от по 3 фитила с различен пълнеж, които се поставят в 2 намаслени кексови форми и се оставят отново да втасат.

След като напълнят формите, плитките се намазват с жълтъка, разбит с млякото и олиото, наръсват се с кристална захар и филирани бадеми. Слагат се в слабо загрята фурна, след което фурната се загрява до 180 градуса.

Когато козунаците добият златисто кафяв цвят, изпичат се доста бързо, ако е необходимо допичане на вътрешността, се покриват с алуминиево фолио за 5-10 мин. или колкото е необходимо до готовност. След като се извадят от фурната се освобождават от формите и се поставят върху решетка/скара докато изстинат.

Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, но 100-те пъти удряне в масата си важат, дори и в този вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
57
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Снимките определено не са от готвач.бг. Хубави или лоши, са си правени от мен лично.
13.01.2016 07:24
Дани
Дани
Направих го на Гергьовден, че нещо не ни стигна купения козунак, затова и рецептата качих след Великден. Стана превъзходен и много мек отвътре, толкова колкото не вярвах, че може да стане домашен козунак. Пекох го до суха клечка, този път без да прекалявам с презастраховането, че може да остане суров, не го изсуших много и се получи един наистина страхотен резултат. Препоръчвам ви да опитате...
07.05.2013 13:38