Английски ябълков пай

15/05/2013
Василева
отВасилеваНовак
"Ето и оригиналната рецепта за Английски ябълков пай, който трябва да опитате поне веднъж през живота си "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции4-6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 754
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за плънката
  • ябълки - 4 бр
  • нисеште - 1 с.л. царевично нишесте
  • олио - 2 с.л. - може и разтопено масло
  • за тестото
  • брашно - 135 г
  • олио - 4 с.л. /или разтопено масло/
  • захар - пудра захар за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и изчистете ябълките. Нарежете ги на едри парчета и ги поставете в дълбок съд. Налейте вода колкото да ги покрие и сварете на умерен огън - за около 6-8 минути.

Когато ябълките омекнат е време да добавите нишестето, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Дръпнете тенджерата от котлона и добавете 2 с.л. мазнина по избор.

За да приготвите тестото трябва да пресеете брашното. Направете кладенче в средата и изсипете мазнината и малко хладка вода, така че да се получи твърдо тесто. Разточете го.

В намазнена тавичка изсипете плодовата смес, покрийте я отгоре с тестото и печете 35-40 минути в предварителна загрята до 190 градуса фурна. Извадете от фурната и наръсете с пудра захар.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

marcheva14  Мария Симеоно
Нямам нищо против рецептата, напротив чудесна е, но предпочитам да има поставена снимка от теб, а не от Готвам БГ. Така не добивам ясна представа за този "Английски ябълков пай, а и не само за него , а и за всички така поставени снимки. Много рядко гласувам когато снимката не е лична, и само заради това давам оценка 3.
0
0
Руми
Руми
14.09.2016 21:02
Аз живея в Англия от 1987 г и искам да допълня:
Ябълките трябва да се кисели. В Англия се използват ябълки от сорта Брамлей - доста са кисели и ги ползват за готвене и сладкиши.
Към ябълките се прибавя и захар.
След това се добавя нишестето размито в малко вода.
В оригината рецепта от края на 19 век тестото се прави с говежда мазнина ,shredded suet, която се намира около бъбреците на животното, а по-късно започват да използват краве масло иили маргарин . След замесване тестото се оставя в хладилника за около 1 час, след което е готово за употреба.

МАЛКИ ТАЙНИ – поръсете ябълките с канела за по- ароматен пълнеж
0
0
Нели
Нели
02.10.2013 08:37
135 гр. брашно, а водата малко ?????, колко малко?
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв