Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Шведски черешов пай

Шведски черешов пай

ЙоанаЙоана
Новак
28111795
Шведски черешов пай1 / 2
16/06/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6-8
"Шведски черешов пай, който вече очаква своите гости"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1/2 с.л.
  • пудра захар - 30 г
  • масло - 150 г
  • за плънката
  • череши - 1 кг
  • захар - 85 г
  • лимони - 1 бр.
  • нишесте - 2 с.л. царевично
  • ванилия - 1 с.л. есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, маслото и пудрата захар и размачквайте с ръце, докато се получат еднородни трохи. По лесно става в кухненски робот. Добавете разбитото с водата яйце и хубаво разбъркайте отново до хомогенност. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за половин час в хладилник.

Смесете почистените от костилките череши със захарта и настърганата лимонова кора в съд и го сложете на котлона. Добавете лъжица ванилия и бъркайте бавно за 5-10 минути.

Щом черешите започнат да омекват, добавете и разтвореното в лимоновия сок нишесте. Бъркайте и оставете да се сгъсти, така че да не се разтича в пая. Оставете сгъстените череши да се охладят добре.

Разделете тестото на 2 части - една по-голяма за отдолу и 1 по-малка за горната декорация. Разточете долната кора и я сложете в леко намазнена 20-сантиметра в диаметър тава, като покриете хубаво стените. Сипете черешовата смес.

Разточете по-малката част тесто и изрежете с назъбено ножче дълги ленти, които кръстосайте върху пая. Ако ви остане още от кората, разрежете я на малки квадратчета, които да наредите по периферията на пая.

По желание намажете отгоре пая с разбито яйце с лъжица прясно мляко и поръсите обилно със захар. Пъхнете черешовия пай да се изпече в умерено загряна фурна на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
514
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марги
Марги
Стана прекалено сладко. Както пишеше по-надолу в коментарите, не разтворих нишестето в лимоновия сок, но пак много навкусяваше на лимон. Иначе се получи много красиво, рецептата е супер! :)
30.06.2013 16:31
hristina
hristina
много хубаво но му трябва повече брашно а става и с сладко!
20.06.2013 16:29
Лили
Лили
Много е лимона според мен. Само лимоновите кори биха били достатъчни. По-добре не разтваряйте нишестето в лимонов сок, освен ако не обичате киселото пред сладкото.
18.06.2013 09:48
Лили
Лили
Става ли и с ябълки?
17.06.2013 10:08
Здравка
Здравка
Стана страхотен сладкиш. Само малко повече брашно се слага, защото посоченото количество не е достатъчно.
17.06.2013 00:34