Голяма пърленка на фурна

02/07/2013
от фифиНовак
"Не е важно колко е голяма пърленката, а колко е вкусна. Тази отговаря и на двете условия!"
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 987
  • Преглеждания за месеца837
  • Преглеждания за седмицата158
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 5 ч.ч. бяло
  • вода - 350 мл хладка
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • шарена сол
  • олио - за намазняване

Начин на приготвяне

Разтворете маята със вода заедно със захарта и я оставете да шупне. Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете солта, готовата мая и олиото.

Замесете гладко тесто и го прехвърлете в намаслена купа да втаса.

Разточете го върху набрашнена повърхност на кръгла и плоска питка с размерите на тавата. След това го прехвърлете в намаслената тава.

Отгоре намажете пърленката с олио и посипете с шарена сол. Пъхнете питката в студена фурна. Включете на 200 градуса и я изпечете до готовност.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 11
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Цветина
Цветина
12.01.2017 21:28
На мен ми хареса как се получи. Направях я със суха мая, тъй като не разполагах с прясна и резултатът беше много добър!
0
0
Стефан
Стефан
02.10.2013 01:42
Казва се „фокача“.Поне така ми прилича на италиянската пърленка,ако може така да го нарека„ФОКАЧА“.Правят я и по-дебела.Но по нашенски си е „пърленка“. Да ни е сладко... :)
0
0
Илияна Апостолова
Въобще не ме интерсува името- стана разкошна. Малко обогатих рецептата по мой вкус. Разделих тестото на 2 части. Като разточих първата, намазах я с маргарин и поръсих със сирене и настърган кашкавал. Отгоре- втората разточена питка, която намазах със смес от маргарин и пресован чесън и поръсих с шарена сол. Невероятно вкусна, сочна и ароматна пърленка/ печенка се получи. Пак ще я правя определено!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв