Гюзлеми по тракийски

19/07/2013
Павлова
отПавловаНовак14
"Една неустоимо вкусна типично родопска рецепта! Ако не сте хапвали гюзлемета, много сте изпуснали. Рецептата е лесна, можете да си я приготвите и сами."
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции8 бр.
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32 035
  • Преглеждания за месеца6337
  • Преглеждания за седмицата36
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно
  • мая
  • сол - 2 щипки
  • вода
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • мас - разтопена или масло, или смес от двете за печенето
  • сирене - около 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в марна /леко топла/ вода. Замесва се меко тесто. Разделя се на топки, големи колкото голямо яйце, покриват се с кърпа да починат. Взема се една топка, намазнява се добре и се разпъва с ръце върху плота, натрошава се малко сирене.

Взема се втора топка тесто и по същия начин се приви и се разпъва върху първата, натрошава се сирене. Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки.

Покриват се с кърпа, престояват 30-40 минути да втасат. Сачът или плосък тефлонов тиган се загряват добре, намазва се с мас или масло, всяка топка се взима, поставя се на сача и с горната страна на пръстите се притиска докато се оформи питка.

Внимава се сиренето да не излезе от вън, за да не загаря по сача. Пече се от едната страна, после се обръща, изпечената страна се намазва и после още по веднъж се обръща да се допече.

При всяко обръщане се маже леко с мазнина.
Поднасят се топли със студен айрян.подобни рецепти тук

5 10
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Павлова
Павлова
03.11.2013 15:15
И пропуснах да кажа - не се точи.Втасалата топка се поставя в/у загретия намазан сач или тефлонов тиган и се притиска с краищата на пръстите или с обратното на пръститете, така че да се оформи тънка питка около 1,5 см. дебела.Като се пече ще се надигне малко още.
1
2
Павлова
Павлова
03.11.2013 15:11
От какво се замесва меко тесто? - от вода, мая, брашно и сол - най-простото тесто, но според правилата /"марна" или леко топла вода, така че да не се пресече маята; малко сол на вкус;вода около 400 мл.; мая - може и суха за около 1 кг. брашно; брашното колкото поеме, за да стане меко тесто.Никога не съм правила тази резепта според точна пропорция. Това тесто може да ползвате да направите мекици или пици или да го разпънете като за мекица, вътре да сложите малко сирене, да го завиете на руло и изпържите като пирожка, то просто е най-обикновено и универсално тест.
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.Може да ползвате мас, аз така ги правя и баба така ги правеше, но по желание може да смените мазнината или да направите смес от желаните мазнини.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)Просто внимателно сабирате и загръщате краищата, така че да се оформи като топка и ги поставяте със загърната страна от долу.Тази топка като втаса се взима внимателно, поставя се в/у загретия добре и намазнен /с мас, масло или олио/сач или тефлонов тиган и се пекат на умерено, като се обръщат няколко пъти за да не останат вътре сурови, а от вън да изгорят.
Надявам се сега да Ви стана по-ясно
3
0
Б. Николова
Б. Николова
02.11.2013 14:33
Не съм правила, но съм гледала как се правят... Оформянето тук наистина не е много ясно обяснено...Когато двете може да се каже олби са готови една в-у друга, със сирене по между си, се навиват като на руло, двата им края се завиват като охлюв в срещуположна посока, получава се нещо като осмица, която се прегъва и се получава една топка, която се разточва и после се пече... Страхотни са наистина... :)
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв