Маринована сланина в буркани Омния

25/07/2013
"Някои жени затварят компоти, а други сланина! Честно казано сланината е от любимите ни компоти!"
Приготвяне60 мин.
Готвене20 мин.
Общо80 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 759
  • Преглеждания за месеца1034
  • Преглеждания за седмицата49
  • Рейтинг3,3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • сланина - по възможност до 2.5 - 3 см. дебелина от не голямо прасенце /може и с кожата/ независимо от количеството
  • За маринатата вариант 1
  • вода - 6 л
  • морска сол - 2 кг
  • За маринатата вариант 2
  • вода - 3 л
  • морска сол - 1 кг
  • черен пипер - на зърна
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.

Начин на приготвяне

Сланината се нарязва на по 4-6 см. широчина и дължина по височината на буркана, но не по-вече от 11 см. Залива се с вода да се изкисне за 2-3 дена.

За по-удобно може да се използва и кошничка от фритюрник, като нарязаните предварително парчета сланина се поставят в нея.

Маринатата от 1-ви или 2-ри вариант се приготвя, след като заври и солта се разтвори в подходящ съд за попарване на сланината.

Кошничката с наредената в нея сланина се потапя във врящата марината при което тя изстива, но в последствие отново завира.

След повторното ѝ завиране се изважда след 1 минута, но не и преди това. Повтаря се, докато се попари цялото количество сланина.

Сланината се нарежда плътно в бурканите като при това, според предпочитанията, може да си сложете в буркан по дафинов листо, 1 скилидка чесън, 2-3 зърна черен пипер.

Маринатата се налива в бурканите едва след като изстине. Бурканите се запечатват.

След около 20-25 дни е готово за консумация.

Бон Апети и Наздраве!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 3
4 1
3 3
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар