Сиропирана ябълкова пита

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497544k
Сиропирана ябълкова пита1 / 2
14/08/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 150 г
  • сода - 2 г биарбонат
  • пудра захар - 100 г
  • ябълки - 1 кг
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • канела - 2 г
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното, правим в средата му кладенче и вътре добавяме содата, яйцата, размекнатото масло и пудрата захар. Объркваме продуктите до получаването на меко тесто, което разделяме на две части.

Половината тесто разточваме на тънка кора, с която покриваме дъното е стените на предварително намазнена тавичка. Надупчваме тестото с вилица и изпичаме в загрята на 180 градуса фурна да готовност.

Ябълките измиваме, обелваме, почистваме от семките и сърцевината и рендосваме на ситно ренде. Задушаваме плодовете за кратко заедно с кристалната захар до омекване. Разпределяме плънката равномерно върху изпечената кора, поръсваме с канелата и покриваме с втората разточена кора.

Сладкишът се пече до готовност в загрята на 180 градуса фурна, само на включени горни реотани. Докато се пече приготвяме заливката от захарта, ванилията и 1 ч.ч. вода. Смесваме продуктите, кипваме сместа и варим на умерен огън до сгъстяване.

Още топлият сладкиш се нарязва на парчета, след което се сиропира с леко охладената заливка. Сервира се изстинал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Роси
Роси
Сиропа как може да е само от захар и ванилия,а водата къде е,писна ми от вашите необмислени рецепти,ако ще пишете ,пишете коректно!
От редактора: В рецептата ясно е описано, че заливката се приготвя със захар, ванилия и 1 ч.ч. вода!
05.11.2013 23:02