Гръцки лукомади

15/08/2013
Didka
отDidkaНовак13
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции50 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 456
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г.
  • мая - 1 пакетче суха (може и кубче)
  • сол - 1 щипка
  • вода - хладка, толкова, че да стане тестото лепкаво
  • шоколад - 1 кутийка течен или мед за глазурата
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипвате брашното в купичка, прибавяте маята (ако е суха, я смесвате направо към брашното, ако е от кубче, я разтваряте в топла вода).

Добавяте солта, разбърквате, след това изсипете хладката вода към съставките, като постоянно бъркате. Добавяте водата, докато тестото стане доста лепкаво - нито много гъсто, нито много рядко.

Когато прецените, че е готово, оставете да втаса около 45 минути на стайна температура.

Загрейте в дълбок тиган олио - толкова, колкото да закрие лукомадите. Трябва мазнината да е загрята добре. След това с помощта на две лъжици - с едната лъжица взимате от тестото и си го прехвърляте от едната лъжица в другата, оформяте от лепкавото тесто малки топки с големината на орех (може и по-големи).

Пържат се на нормален огън до златиста коричка. След като се изпържат, ги заливате с глазурата по ваш избор - от мед, захарен сироп или шоколад.

Бон Апети!подобни рецепти тук

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

мими
мими
14.09.2013 15:08
благодаря за чудната рецепта страхотни са и много лесни аз си ги правя с течен шоколад
0
0
Лили
Лили
07.09.2013 19:48
Точно така е,но се казват лОкумадес,гърците също казват локуми!
0
0
Didka
Didka
07.09.2013 15:35
рецептата е страхотна благодаря икономична и много вкусна
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв