Гръцки лукомади

DidkaDidka
Новак
111
Гръцки лукомади1 / 2
15/08/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
50 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г.
  • мая - 1 пакетче суха (може и кубче)
  • сол - 1 щипка
  • вода - хладка, толкова, че да стане тестото лепкаво
  • шоколад - 1 кутийка течен или мед за глазурата
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипвате брашното в купичка, прибавяте маята (ако е суха, я смесвате направо към брашното, ако е от кубче, я разтваряте в топла вода).

Добавяте солта, разбърквате, след това изсипете хладката вода към съставките, като постоянно бъркате. Добавяте водата, докато тестото стане доста лепкаво - нито много гъсто, нито много рядко.

Когато прецените, че е готово, оставете да втаса около 45 минути на стайна температура.

Загрейте в дълбок тиган олио - толкова, колкото да закрие лукомадите. Трябва мазнината да е загрята добре. След това с помощта на две лъжици - с едната лъжица взимате от тестото и си го прехвърляте от едната лъжица в другата, оформяте от лепкавото тесто малки топки с големината на орех (може и по-големи).

Пържат се на нормален огън до златиста коричка. След като се изпържат, ги заливате с глазурата по ваш избор - от мед, захарен сироп или шоколад.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

мими
мими
благодаря за чудната рецепта страхотни са и много лесни аз си ги правя с течен шоколад
14.09.2013 15:08
Лили
Лили
Точно така е,но се казват лОкумадес,гърците също казват локуми!
07.09.2013 19:48
1
Didka
Didka
рецептата е страхотна благодаря икономична и много вкусна
07.09.2013 15:35