Гроздов сок

20/08/2013
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 988
  • Преглеждания за месеца1241
  • Преглеждания за седмицата59
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5

Необходими Съставки

  • грозде - шира/мъст
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходим ви е избистрен гроздов сок (шира). Сипете я в емайлиран съд и загрейте на водна баня (80-85 градуса) в продължение на 15-20 минути.

Образувалата се на повърхността пяна се премахва. След пастьоризацията разсипете сока в бутилки, които са предварително хубаво измити, подсушени и затоплени до 50 градуса.

Бутилките затворете с накиснати във вода коркови тапи и потопете гърлата в разтопен парафин. Съхранявайте бутилките с гроздовия сок в хоризонтално положение на хладно и тъмно място.

Ако спазите всички технологични условия, сокът има трайност 1-2 години.

Ако използвате обикновени капачки (кроненкоркови), може да стерилизирате сока за около 10-12 минути. Така стерилизираният сок има дори по-гарантирана трайност.подобни рецепти тук

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

борис
борис
23.09.2013 08:40
може ли вместо тапи да ползвам лимонадени капачки?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв