Солени кифлички рози

ЕвгенияЕвгения
Новак
1660559
Солени кифлички рози1 / 2
05/10/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
25
"Надяваме се, че сте на диета, защото не сме склонни дори да ви отчупим от нашите солени кифлички рози"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • мая - 1/2 куб.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 5 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • прясно мляко - 400 г топло
  • брашно - от 800 гр. до 1 кг.
  • Плънка
  • сирене - 300 г или според вкуса
  • масло - 100 г меко или маргарин
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Освен горепосочените продукти ще са ви необходими и хартия за печене, олио за подмазване, 1 жълтък разбит с капки вода и капки олио за намазване, малко мак/сусам.

В брашното правим кладенче, маята я разтваряме в малко прясно мляко. Слагаме всичко в кладенчето и месим меко тесто. Правим 25/30 топки. Подмазва ме ги с олио за да не хванат коричка. Оставаме ги да втасат до 1 час.

Сиренето и маргарина смесваме с вилица, ръка, миксер - по-избор. Правим и от плънката толкова топчета. Разбиваме жълтъка за намазване.

Когато е готово тестото, взимаме едно топче, разточваме го тънко, колкото чаена чинийка, и с нож от четирите краища на кръст разрязваме приблизително около 2 см./от вън на вътре/. Да се получи детелина.

В средата, където няма изрязано, слагаме топчето плънка. С четка намазваме изрязаната периферия с разбития жълтък, за да залепнат и при печене, за да не се отворят. Загъваме с едното листо топчето, след това срещуположното на първото и останалите две.

Или - отгоре, отдолу, дясно, ляво листо. Подмазваме ги с жълтъка и в тава с хартия за печене на разстояние една от друга ги оставяме да втасат за около 20 мин. Ръсим ги със семе от мак/сусам.

Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 мин.

Източник, от който съм взела идеята за направата и променила от части рецептата е Мария Симова. Може да се направят и с мармалад, всякаква плънка, всякакво тесто. Не е важно как изглеждат, по-големи или по-малки - важното е да са вкусни, меки и да са направени от сърце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Aleksandar
Aleksandar
Рецептата е перфектна
10.10.2013 22:04