Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от печени сини сливи

Сладко от печени сини сливи

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497524k
Сладко от печени сини сливи
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
7
"Грабвайте по една филия, намазана със сладко от сини сливи и да тичаме навън, за да си припомним детството!"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 3 кг
  • захар - 1.5 кг
  • канела - 2 пръчки
  • орехи - 1 1/2 ч.ч.
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре измитите сливи се разполовяват и обезкостяват. Подреждат се в дълбока тава, поръсват се със захарта и се оставят около 2 часа, за да отделят ароматен сок.

Продуктите се слагат в загрята на 250 градуса фурна, докато заврат, след което градусите на фурната се намаляват до 150. Сливите се пекат до пълното разтваряне на захарта и отделянето на достатъчно количество сок. Добавят се канелените пръчки и едро натрошените орехови ядки.

След около час и половина печене в умерена фурна, печката се изключва и сладкото се оставя да се охлади постепенно.

Охладената смес се слага на котлона и се загрява постепенно. Вари се на умерен огън до желаната гъстота, като само леко се обърква, за да не се разкашкат плодовете.

Когато сте доволни от гъстотата на сладкото добавяте лимонтузуто, варите още 5-6 минути и наливате горещата маса в сухи буркани. Бурканите се затягат, след което се прибират на сухо и хладно.

Сладкото от печени сини сливи е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

silian
silian
Същото става и без лимонена киселина , а само с добавяне в самата тенджера във фурната на една супена лъжица ябълков оцет(може и в на4алото може и в края няколко минутки преди спиране на фурната). И докато е горещо направо се разлива в буркани с винт,затягат се и се обръщащ с капа4ките надолу.Като изстинат се преобрущат :)
04.02.2014 17:02
6