Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Пълнени калмари с кайма

Пълнени калмари с кайма

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497544k
Пълнени калмари с кайма1 / 2
18/10/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • калмари - 1 кг (туби с пипала)
  • домати - 400 г консервирани
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 2 с.л.
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • за плънката
  • кайма - 200 г телешка
  • шунка - 100 г
  • чесън - 5 скилидки
  • бяло вино - 2 с.л.
  • лук - 4 глави, неголеми
  • маслини - 6 бр. зелени
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Калмарите се почистват внимателно. Отстраняват се кожата и гръбнака и се оставят настрана.

Нарязваме на ситно шунката и лука. Загряваме зехтина и запържваме лука, каймата, шунката, маслините, главите и пипалата на калмарите. Когато лукът омекне, добавяме малко сол и черен пипер.

Заливаме продуктите с бялото вино и по желание добавяме малко лют пипер. Оставяме да се запържи до изпаряване на течността. С получената смес пълним калмарите, защипваме краищата им с клечка за зъби и пържим в силно сгорещен зехтин и бяло вино в продължение на 7-8 минути.

Изваждаме готовите калмари и в същата мазнина изсипваме ситно нарязания лук. Когато омекне добавяме нарязаните консервирани домати и запържваме до сгъстяване.

Връщаме обратно пълнените калмари и задушаваме на тих огън около 10 минути. Малко преди да свалим от котлона овкусяваме с пресования чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: