понеделник, 1 септември

Питки

Публикувана от:
Видяно: 8 424 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Хляб
Рецепта за Питки
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10-12 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг.
  • сода - 1 ч. л.
  • сол - 1 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • олио - 1 с. л.
  • кисело мляко - 300 гр.
  • вода - 200 мл.
  • яйца - 2 бр.
  • мая

Приготвяне на Питки

Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.
Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изсипваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл. вода, с която по - късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.

Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е когато обемът му се удвои, след около 45 мин. .

Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.

Слагат се в предварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага хартия, напръскан с вода над питките.

4.8 от 5 Гласа

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Вкусна и бърза рецепта за Питки. Не намерихте това което търсите? Разгледай другите ни категории за Питки. Доказани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Питки в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.