Празнична пита

24/10/2013
Йоанаот ЙоанаНовак
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции16 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 121
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 3
  • масло - 1/2 пакетче краве (60 г)
  • мая - 1/2 опаковка прясна (25 г) или пакетче суха
  • захар - 1 с.л.
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и яйцата (като на едно от тях се отделя жълтъка, за да се намаже погачата). Добавяме и половината от разтопеното масло.

В купичка се сипва 400 мл хладка вода, в която се размива водата и захарта. Сместа оставяме за 10 мин., след което я добавяме към останалите продукти. Замесва се тесто и се оставя да втаса за 30-40 мин., покрито с кърпа.

Втасалото тесто се разделя на 16 топки, които поотделно се топят в останалото масло. Разточват се, след което се правят рулца, които се завързват на възел. Получените възли се поставят в намазнена с олио тава и се оставят да втасат за 15-20 мин.

Намазваме питката с отделения жълтък и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 мин. Като се извади се покрива с кърпа.

Приятно похапване :)подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар