Телешки кюфтета с винен сос

30/10/2013
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 232
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 600 г смляно
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 2 филии бял, сух
  • ориз - 2 с.л.
  • сини сливи - 15 - 20 бр. изсушени
  • вино - 1 к.ч. червено
  • масло - 60 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • ориз - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • бульон - 1 л костен
  • корени за супа - 1 връзка
  • кимион - 1 щипка
  • бахар
  • канела
  • черен пипер
  • захар
  • сол
  • ядки - за поръсване, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Корените за супа се нарязват и се сваряват в костния бульон. Сините сливи се накисват в топла вода, след което се се обезкостяват.

Каймата се смесва със ситно нарязаната глава лук, яйцето, ориза и подправките и се обърква добре. Оставя се поне 20 минути на хладно, след което от нея се оформят малки кюфтенца.

В средата на всяко кюфтенце се слага по една слива. Пълнените кюфтенца се овалват в смес от брашно и нишесте.

Прецеждаме бульона и отстраняваме корените от супа. В течността добавяме размитото доматено пюре, пасираните корени, половината масло, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус.

Кипваме сместа и едно по едно добавяме кюфтенцата. Варим до сваряването на кюфтетата, отстраняваме от котлона и подправяме с остатъка от маслото.

Поднасяме ястието поръсени с печени ядки по избор и върху канапе от картофено пюре или ориз.подобни рецепти тук

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар