Гювеч с бамя

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Гювеч с бамя1 / 4
30/10/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Във всяко уважаващо себе си гювече трябва да приръства бамя, по наше мнение"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • чушки - 2 големи червени пиперки + 2 зелени
  • лук - 2 глави големи
  • чесън - 1 глава
  • патладжани - 1 - 2 неголеми
  • зелен фасул - 300 г
  • бамя - 400 - 500 г
  • домати - 3 пресни
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • люти чушки - 2 - 3 по желание
  • олио - 70 мл
  • сол
  • червен пипер - на вкус
  • риган - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете всички зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Патладжаните нарежете на кубчета, посолете ги и след 20 минути ги изплакнете и подсушете.

Почистете фасула и бамята от дръжките.

Загрейте половината олио и запържете нарязания на тънки полумесеци лук и едро нарязан чесън.

Смесете нарязаните зеленчуци в голям гювеч заедно със запържените лук и чесън. По желание добавете и няколко люти чушки.

Размийте доматеното пюре в топличка вода и полейте в гювеча. Поръсете с останалото олио, подправките и леко объркайте. Загладете отгоре зеленчуците и сложете капак или алуминиево фолио върху гювеча.

Сложете го да се пече в силна фурна за 50 минути. След това махнете фолиото, намалете малко фурната и печете, докато течността се изпари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николай Пет
Николай Пет
Пробвах го и е много вкусно!
30.12.2022 16:28