Вита баница с мая

18/02/2010
Марго
отМаргоНовак
"Вита баница с точени кори и мая - висш пилотаж в кухнята и великолепен вкус!"
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо33 230
  • Преглеждания за месеца163
  • Преглеждания за седмицата54
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно – 1 кг
  • яйца – 4 бр.
  • мая – 30 гр.
  • прясно мляко – 1 ч. ч.
  • олио – 110 мл.
  • сол – 1 с. л.
  • сирене – 300 гр.
  • маргарин - 1 опаковка
  • олио – 100 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се поставя затопленото мляко, яйцата , като се отделя един жълтък за намазване отгоре, олиото, солта, маята. Разбърква се добре и с брашното се замесва меко тесто.

Разделя се на 6 топки, които се оставят леко да втасат – за около 15 минути.

Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 30 – 40 см. Намазват се с маргарин и се слепват по 3. Отново се разточват на големи тънки листа, намазват се с останалото масло и се поръсват с олио и натрошено сирене.

Навиват се на руло, усукват се и първото руло се навива на охлюв, поставя се в средата на намазана с мазнина тава, второто руло се навива около охлюва.

Оставя се да втаса. Отгоре се поръсва с олио краве масло, намазва се с жълтъка.

Пече се в умерена фурна.

След като се опече се поръсва с малко вода и покрива с кърпа.подобни рецепти тук

5 13
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ваня Георгиева
Пробвайте тази рецепта уникална е. Често я правя на близките си.
1
0
Вики
Вики
30.12.2012 23:10
Същата рецепта имам в тефтера с рецепти от майка ми, под заглавие "Мързелив баница", като плънката може да е сирене или орехи с малко канела, а после и в двата варианта се сиропира. Майка я правеше без плънка, на вкус е като саварини, а с орехи е като мелчетата. Опитайте рецептат и със сироп, няма да съжалявате!
1
1
emiliya
emiliya
05.05.2011 13:39
Много хубаво стана. Благодаря ви.
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв