Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Калипетринска питка

Калипетринска питка

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Калипетринска питка1 / 2
05/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сирене - 200 г краве
  • олио - 7 - 8 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • за кваса
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме кваса за питката. Смесваме захарта с натрошената мая и заливаме с 50 мл хладка вода. Разбиваме добре и добавяме брашното. Оставяме сместа на топло, докато се получат мехурчета на повърхността.

Брашното се пресява с 1-2 щипки сол. В средата му се прави кладенче, в което се чукват яйцата (1 жълтък си запазваме, за намазване на питката). Добавяме 3 с.л. олио и киселото мляко замесваме меко тесто.

Тестото се разделя на 2 части, които разточваме на кръгли кори с големината на тавата за печене. Намазваме едната кора с олио, покриваме с натрошеното сирене и покриваме с втората кора. Отново намазваме обилно с олио и разрязваме на 16 триъгълника.

Всеки триъгълник леко се издърпва и се навива като кифличка, след което се подреждат в предварително намазнена тава във формата на лъчи. Питката се покрива и оставя на топло, за да втаса. Намазва се с жълтък и се пече около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: