Сиропирана крушова пита

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Сиропирана крушова пита1 / 2
23/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 120 г
  • бадеми - 25 г
  • захар - 1 ч.л.
  • пудра захар - 80 г
  • за крема
  • круши - 3 - 4
  • бадеми - 80 г
  • захар - 1 ч.л.
  • пудра захар - 80 г
  • яйца - бр.2
  • бадемов аперитив - 1 - 2 с.л.
  • ванилия - 1 капсула
  • лимони - 1 бр. сок и кора
  • за сиропа
  • вода - 1 к.ч.
  • захар - 2 к.ч.
  • лимони - 1/2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да се приготви тестото. Бадемовите ядки се смилат заедно със захарта. След това се смесват с омекналото масло, пудрата захар, брашното и яйцето и се омесва на меко тесто. Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник, за да стегне.

Докато тестото е в хладилника, пристъпваме към приготвянето на крема. Бадемовите ядки се смилат със захарта. Добавят се предварително разбитите яйца, пудрата захар и ванилията. Налива се бадемовия ликьор. Кремът се овкусява с 1 с.л. лимонов сок и кората на 1 лимон.

Време е да извадим охладеното тесто от хладилника и да го разточим в кръг, с размера на тавата, в който ще го печем. Поставяме тестото върху хартия за печене, слагаме го в предварително намазнена и намаслена тавичка. Отгоре го затискаме с по-тежка тава или суров зрял фасул (целта е тестото да не се надигне).

Блатът се пече около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и след като се поохлади се залива с бадемовия крем. Покрива се с крушите, нарязани на тънки филийки и се пече още 35-40 минути.

Смесваме продуктите за сиропа. Кипваме ги и ги варим около 5 минути. С така приготвения сироп заливаме охладената пита. Оставяме около 2 часа, за да се напои добре и поднасяме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: