Имамбаялдъ в гювеч

ВалентинаВалентина
Новак
3921
Имамбаялдъ в гювеч
Снимка: Марияна
2 / 3
24/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6-8
"Топъл или студен - както и да го сервирате няма да сгрешите, защото всякак е божествено вкусен"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 - 5 средно големи
  • домати - 1.2 кг
  • лук - 3 средно големи глави
  • чесън - 2 - 3 глави
  • моркови - 5 - 6 бр.
  • картофи - 3 средно големи
  • зехтин - 150 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстраняваме дръжките на измитите патладжани, нарязваме ги и ги оставяме в купа, посолени добре, за да им изтече горчилката. Доматите бланшираме за 1-2 минути във вряла вода, после ги обелваме и нарязваме на парченца.

Картофите предварително сваряваме и настъргваме на ренде. Лукът обелваме и нарязваме на ситно. Морковите обелваме и нарязваме на колелца. Обелваме чесъна и ако скилидките са по-едри, ги разрязваме на половинки.

В тенджерка слагаме лука да се задуши със 100 мл от зехтина. Към задушения лук добавяме доматите и морковите и ги оставяме да поврат на тих огън до полуготовност.

Така подготвения зеленчук изсипваме в глинения гювеч и в същата тенджерка слагаме добре отцедените патладжани заедно с 1 ч.ч. от доматения сос и 50 мл зехтин да се задушат на тих огън до омекване.

След това изсипваме патладжаните при доматения сос в гювеча, добавяме настърганите картофи и ако ни се стори гъсто ястието, може да добавим 1 кафена чаша вода.

Добавяме скилидките чесън и червения пипер, внимателно разбъркваме с дървена лъжица, похлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.

Включваме на 190 градуса и оставяме ястието да пече около 40 минути. Преди поднасяне посипваме ястието в гювеча с магданоза. Може да се консумира и топло, и охладено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светослав Александров
Светослав Александров
Две три глави чесън или две три скилидки?
24.08.2017 09:28
Бойчо Николов
Бойчо Николов
За пръв път виждам да се слагат картофи в имамбаялдъ?!
01.08.2017 09:33
2