Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Богородична пита

Богородична пита

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Богородична пита1 / 2
28/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 питка
"Сплетете я красиво и я сложете цялата на масата, докато е още топла"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • масло - 125 г краве
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • лимонада - 1 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр. яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета.

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се излива яйчено-млечната смес и закваската. Замесва се меко тесто, което се слага в предварително намазнен съд и се оставя на топло за около 60 минути, за да втаса.

От тестото се отделят 5 равни топчета по около 200 г, едно по-малко за оформяне на декорацията. От останалото тесто се оформя кръгла питка, която се поставя в центъра на предварително намазнена тава.

Разточваме първото топче на не много тънка кора, а отгоре се намазва обилно с масло. Същото се прави и с останалите топчета тесто. Намаслените кори се подреждат една върху друга и се нарязват с нож. Първо се срязват на четири, а след това всяка четвъртинка се нарязва на три триъгълника.

Получените триъгълници се навиват като кифли и се подреждат около централната питка. От последното останало тесто се приготвя малък орнамент, който символизира плодородието ( житен клас, грозде, ябълка). Намазваме питката с жълтъка на последното яйце и оставяме около 30 минути, за да втаса.

Питата се пече около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
42
35
20
10
Дай твоята оценка: