Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Новогодишни сарми

Новогодишни сарми

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Новогодишни сарми
Снимка: Атанаска
1 / 3
31/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
180 мин.
Порции
15-20 бр.
"Уникално вкусни зелеви сарми, с които да посрещнете Новата година. Сочни, богати и ароматни - за здраве и късмет"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г + бекон
  • зеле - 15 - 20 бр. едри листа + зелев сок
  • печурки - 250 г
  • ориз - 1 к.ч.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио - 1 с.л.
  • сол
  • Марината
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • Запръжка:
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 малка глава
  • масло - 25 г
  • олио - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на малки късчета и го натрийте с предварително смесените подправки за маринатата. Намачкайте го добре и го прехвърлете в купа. Полейте го с 1 с.л. олио, разбъркайте и го оставете да престои известно време.

Пригответе запръжката като за целта се нарязват праза и кромида на дребно и се запържват в сгорещено олио. Добавете нарязаните печурки и изчакайте за кратко да се задушат.

След няколко минути добавете ориза. Посолете, поръсете с черен и червен пипер. След кратко задушаване налейте 100 мл гореща вода. Щом оризът я поеме прекратете варенето и добавете месото. Оформете сармите. Във всеки един лист се слага по една ивичка бекон и по 1-2 с.л. от плънката.

Завийте стегнати сарми, които се нареждат в глинено гърне, на чието дъно са поставени няколко зелеви листа. Залейте с равни количества вода и зелев сок, колкото да се покрият сармите.

Полейте с олио, поръсете с червен пипер и затиснете с чиния. Поставете гювеча в студена фурна и печете на 220 градуса. След 30-тина минути намалете на 160 градуса и печете още 90 минути на бавен огън. Резултатът е уникален.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: