Бабино мезе за вино и ракия

05/05/2012
Валена
отВаленаНовак
"Един деликатес от тефтерите на баба, на който планираме да се наслаждаваме в компанията на стари приятели!"
Приготвяне30 мин.
Готвене130 мин.
Общо160 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 450
  • Преглеждания за месеца210
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кайма – свинска 500 г
  • свински дроб – черен 250 г
  • бекон - на ивици 200 г
  • масло – 30 г
  • яйца – 2 броя
  • чесън – 2 скилидки
  • праз – 1 стрък
  • грах - 150 г от консерва
  • моркови - 1 брой
  • червено вино – 1/2 в.ч.
  • кардамон – 1/2 ч.л. смлян
  • кимион – 1/2 ч.л.
  • захар – 1/2 ч.л.
  • черен пипер - млян, на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява в тиган, сипва се нарязаният на ситно праз, само бялата част и се запържва на слаб огън, като за да не прегаря, може да се налее малко вода. Щом омекне, се добавя наситненият чесън, разбърква се и след 30 секунди тиганът се оттегля от котлона.

Задушените зеленчуци се поставят в блендер заедно с каймата и черния дроб. Налива се червеното вино, подправя се със сол, захар, кардамон, кимион и черен пипер, добавят се яйцата и се пасира. След това се разбърква с граха и ситните кубчета моркови.

В правоъгълна форма за кекс се нареждат ивици тънко нарязан бекон, така че да покрият дъното и стените и част от тях да остане да виси извън формата. Пюрираната смес се налива във формата и се завива с висящите ивици бекон.

Съдът се завива с алуминиево фолио, поставя се в тава и в нея се налива вода, така че да стига до средата на формата.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 2 часа. Изпеченото мезе се изважда, притиска се с керемида или с по - малка тавичка, в която се налива вода. Така мезето няма да е ронливо и на следващия ден може да се реже като салам.

Оставя се да стегне в хладилник.
подобни рецепти тук

5 6
4 7
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

мергул
мергул
21.10.2013 10:31
и баба само това мезе праве6е глупости
1
0
мергул
мергул
21.10.2013 10:29
ох и моята баба го праве6е ха ха ха ха
0
0
Ваня
Ваня
14.10.2013 00:44
Това е подобно на Американското руло стефони,само че вместо кайма се слага смляна шунка.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв