Телешка шкембе чорба

от ПепиНовак
21/10/2011
"Старите майстори знаят, че най-вкусната шкембе чорба е с крехко телешко шкембе. Затова ви подготвихме тази шкембе чорба по класическа рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо66 131
  • Преглеждания за месеца1908
  • Преглеждания за седмицата44
  • Коментирана18 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 бр.
  • олио
  • червен пипер
  • прясно мляко - 1 ч. ч.
  • чесън
  • оцет
  • сол

Приготвяне на Телешка шкембе чорба

Измиваме добре шкембето, обилно със студена вода, след което го киснем 1 - 2 часа в подсолена вода, изплакваме, попарваме с кипяща вода и остъргваме веднага от двете страни, измиваме го наново и слагаме да се вари в подсолена вода, когато омекне добре, изваждаме го, нарязваме го на парчета.

Бульонът продължава да ври на силен огън 15 - 20 мин., като му се добавя малко мазнина, червен пипер и чаша прясно мляко, шкембето се връща в тенджерата и се дърпа от огъня.

Сервира се с приготвен отделно счукан чесън с оцет.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.9
Общо 24 гласували
5 10
4 5
3 6
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
а
11.02.2016 08:31
незнам много хора коментират без да знаят за какво говорят в Асеновград имаше шкембежийница известна в цвл свят от къде ли не идваха да хапнат шкембе при Г ривата от Пловдив идваха сутрин за закуска
4
1
никнай
11.02.2016 00:06
Пепи, хич да не ти пука какво пишат "разбирачите' по-долу. Рецептата ти е добра а и всички други рецепти изписани тук от "разбирачите' са също добри - въпрос на вкус и традиции.
Само нещо да те корегирам - "телешко шкембе - 1 бр." не е мерна единица. В рецептите се рабити с мерки - грамове и милилитри.
2
1
Нико
10.02.2016 23:56
Аз запържвам червения пипер в краве маслол
15
3
Сандо
30.05.2014 14:19
Шкембе чорба с кисело млеко и яйца е все едно торта с шоколад и чесън. Прясно мляко,шкембе,по желание свинско краче докато се вари за аромат после го махам,по желание малко дафинов лист аз не слагам,запръжка масло олио и червен пипер и една малка лъжица готварска сметана това е шкембе. Люта препечена чушка е задължителна и Винен оцет с чесън. Когато добавяте запръжката разбърквате само на една страна,не варите с сол за да не стане жилаво, солта се слага накрая и се внимава с червения пипер да не прегори след като се запържи наливате прясното мляко бавно при пипера и после смесвате с бульона,Месото се накълцва, държи се отделно,желателно е с сатърче. Така го ядем Софянците,по-принцип не коментирам но няколко пъти бях подложен на кулинарен тероризъм из страната и пробвах такива бълвочи че извън София не смея да си поръчам Шкембенце.
15
13
Ники
06.02.2014 12:56
Истинската шкембе чорба се прави без яйца, с прясно мляко и запръжка от олио, брашно и червен пипер. Всичко друго са измишльотини. Колкото до оцета, той се слага по желание едва при консумацията на чорбата, а не докато се приготвя. Не е възможно прясното мляко да се пресече, освен ако е развалено. Дафинов лист, бахар и други такива не се слагат, или поне е въпрос на предпочитания.
33
3
БАТЕТО от БЛ-ГРАД
05.01.2014 20:07
ей симпатяги за супер шкембе рецептата е една:изчистеното сварено и нарязано шкембе доваряваме в 2л.вода с1дъф лист 1бах.2с.л.сол . варим 1,5л.прясно /домашно мляко/смесваме шкембето бульона млякото докато са топли разбъркваме и правим запръжката заряваме олио слагаме 2-3суп.л. червен пипер като внимаваме да не прегори след това сипваме в шкембето внимателно да не изкипи разбъркваме и след 10-20мин.сервираме непременно със сухи печени люти чушки и чесън с оцет.ако я подгревате след като сте сложили оцета се пресича но не винеги .
9
10
митко
13.11.2013 12:45
и аз съм от Бургас и никога не съм чувал добър готвач да прави шкембе с кисело мляко ти си идиот :) (има 1 трик да добавите 2-3 супени лъжици печено брашно така го правят на морето в Бургас)
11
2
Петьо
12.11.2013 22:02
За да ядете вкусна шкембе чорба, след като сте го сварили и нарязали на дребно, направете му запръжка с олио,червен пипер и малко/МАЛКО/брашно.След това го оттеглете от огъня и като поизстине направете застройка с малко прясно мляко и жълтък от яйце. После всеки може да си слага чесън,оцет,лимон,черен пипер,люта чушка и т.н.Да ви е сладко!
5
9
Любомир
12.11.2013 20:58
Рецептата е объркана - шкембето не трябва да се мие!)
4
10
Явор
12.11.2013 18:49
ако ми направиш шкембе,със една чаша мляко,ще те изхвърля от вкъщи.
17
3

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с