четвъртък, 18 септември

Телешка шкембе чорба

Публикувана от:
Видяно: 32 764 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Чорби
Рецепта за Телешка шкембе чорба
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции4

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 бр.
  • олио
  • червен пипер
  • прясно мляко - 1 ч. ч.
  • чесън
  • оцет
  • сол

Приготвяне на Телешка шкембе чорба

Измиваме добре шкембето, обилно със студена вода, след което го киснем 1 - 2 часа в подсолена вода, изплакваме, попарваме с кипяща вода и остъргваме веднага от двете страни, измиваме го наново и слагаме да се вари в подсолена вода, когато омекне добре, изваждаме го, нарязваме го на парчета.

Бульонът продължава да ври на силен огън 15 - 20 мин., като му се добавя малко мазнина, червен пипер и чаша прясно мляко, шкембето се връща в тенджерата и се дърпа от огъня.

Сервира се с приготвен отделно счукан чесън с оцет.

3.8 от 17 Гласа

Отзиви (16)

  • 2
    0
    Отговор
    Сандо

    2014-05-30, Оценка 5 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Шкембе чорба с кисело млеко и яйца е все едно торта с шоколад и чесън. Прясно мляко,шкембе,по желание свинско краче докато се вари за аромат после го махам,по желание малко дафинов лист аз не слагам,запръжка масло олио и червен пипер и една малка лъжица готварска сметана това е шкембе. Люта препечена чушка е задължителна и Винен оцет с чесън. Когато добавяте запръжката разбърквате само на една страна,не варите с сол за да не стане жилаво, солта се слага накрая и се внимава с червения пипер да не прегори след като се запържи наливате прясното мляко бавно при пипера и после смесвате с бульона,Месото се накълцва, държи се отделно,желателно е с сатърче. Така го ядем Софянците,по-принцип не коментирам но няколко пъти бях подложен на кулинарен тероризъм из страната и пробвах такива бълвочи че извън София не смея да си поръчам Шкембенце.
  • 5
    0
    Отговор
    Ники

    2014-02-06, Оценка 5 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Истинската шкембе чорба се прави без яйца, с прясно мляко и запръжка от олио, брашно и червен пипер. Всичко друго са измишльотини. Колкото до оцета, той се слага по желание едва при консумацията на чорбата, а не докато се приготвя. Не е възможно прясното мляко да се пресече, освен ако е развалено. Дафинов лист, бахар и други такива не се слагат, или поне е въпрос на предпочитания.
  • 2
    0
    Отговор
    БАТЕТО от БЛ-ГРАД

    2014-01-05, Оценка 5 от 5 за Телешка шкембе чорба

    ей симпатяги за супер шкембе рецептата е една:изчистеното сварено и нарязано шкембе доваряваме в 2л.вода с1дъф лист 1бах.2с.л.сол . варим 1,5л.прясно /домашно мляко/смесваме шкембето бульона млякото докато са топли разбъркваме и правим запръжката заряваме олио слагаме 2-3суп.л. червен пипер като внимаваме да не прегори след това сипваме в шкембето внимателно да не изкипи разбъркваме и след 10-20мин.сервираме непременно със сухи печени люти чушки и чесън с оцет.ако я подгревате след като сте сложили оцета се пресича но не винеги .
  • 1
    0
    Отговор
    митко

    2013-11-13, Оценка 2 от 5 за Телешка шкембе чорба

    и аз съм от Бургас и никога не съм чувал добър готвач да прави шкембе с кисело мляко ти си идиот :) (има 1 трик да добавите 2-3 супени лъжици печено брашно така го правят на морето в Бургас)
  • 1
    0
    Отговор
    Петьо

    2013-11-12, Оценка 5 от 5 за Телешка шкембе чорба

    За да ядете вкусна шкембе чорба, след като сте го сварили и нарязали на дребно, направете му запръжка с олио,червен пипер и малко/МАЛКО/брашно.След това го оттеглете от огъня и като поизстине направете застройка с малко прясно мляко и жълтък от яйце. После всеки може да си слага чесън,оцет,лимон,черен пипер,люта чушка и т.н.Да ви е сладко!
  • 2
    1
    Отговор
    Любомир

    2013-11-12, Оценка 3 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Рецептата е объркана - шкембето не трябва да се мие!)
  • 4
    0
    Отговор
    Явор

    2013-11-12, Оценка 3 от 5 за Телешка шкембе чорба

    ако ми направиш шкембе,със една чаша мляко,ще те изхвърля от вкъщи.
  • 0
    4
    Отговор
    Милен

    2013-11-12, Оценка 3 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Защо прясно мляко?!?Продължавате да грешите поголовно...Елате в Бургас да ядете шкембе-чорба, а не реплики на шкембе -крем супи и всичко останало!!!
  • 4
    0
    Отговор
    Диди

    2013-09-11, Оценка 5 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Това е истинската шкембе чорба!Не като някакъв си набеден "готвач",да ми слага кисело мляко и яйце!
  • 0
    0
    Отговор
    Ваньо

    2012-04-22, Оценка 3 от 5 за Телешка шкембе чорба

    Никога не ми се е пресичало прясното мляко заради оцета, не мога да помогна

Вкусна и бърза рецепта за Телешка шкембе чорба. Не намерихте това което търсите? Прелисти другите ни рецепти за Телешка шкембе чорба. Избрани рецепти от нашенската и интернационална кухня. Препоръки как да сготвим Телешка шкембе чорба в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.