Точена баница с орехи

14/01/2014
Ivanka
отIvankaНовак252
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции16-18
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 420
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 1 1/2 к.ч. (разтопено)
  • олио - 1 с.л.
  • орехи - 300 г (смлени)
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа:
  • захар - 400 г
  • вода - 400 мл.
  • индрише - 3 - 4 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто като първо пресяваме брашното със сито, след което към него прибавяме разбитото яйце, олиото, щипка сол и хладка вода - около 1 1/2 ч.ч. Разточваме 10 кори, като от замесеното тесто отделяме 10 топки и с точилката ги разточваме.

Всяка разточена кора навиваме около точилката и я събираме с две ръце към средата на точилката. Образуват се дипли, които внимаваме да не развалим (като изваждаме точилката) и слагаме надиплената кора настрани да позасъхне.

Поръсваме всяка кора с разтопено масло и смлени орехови ядки така, че да попаднат между диплите. Нарязваме поръсените кори на парчета с дължина 3-4 см. и започваме да ги редим в тавичка, предварително омазнена и поръсена с брашно. Запълваме цялата тава.

Слагаме баницата да се пече в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Изпечената баница изваждаме от фурната и я оставяме да изстине.

Приготвяме сироп като загряваме водата и към нея прибавяме захарта. Оставяме на котлона да ври за 6-8 минути, сваляме от огъня и прибавяме измитите листа индрише към сиропа. Покриваме съда и оставяме листата за няколко минути, за да ароматизират сиропа.

Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар