Баница с тиква и мед за Бъдни вечер

24/12/2013
Ivanka
отIvankaНовак252
"Традицията повелява на Бъдни вечер на масата да има баница, а ние ви предизвикваме да приготвите този тиквеник с мед "
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо67 765
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргваме на едро ренде обелената и изчистена тиква. Слагаме я да се задуши с малко вода на слаб огън за 5-6 мин. Оцеждаме тиквата от водата, прибавяме 1 ч.ч. олио и отново я задушаваме докато омекне. Правим плънка като към изстиналата омекнала тиква прибавяме половината мед, счуканите орехи, галетата и канелата.

В намаслена тавичка нареждаме поръсените с мазнина кори за баница, като между тях разстиламе два пласта от плънката. Слагаме тиквеника да се пече в умерено загрята фурна за 20-30 мин.

Приготвяме сироп от захарта, останалия ни мед и 250 мл. вода, който варим за десетина минути на умерен огън. Сваляме от котлона готовият сироп и към него прибавяме сока на 1 лимон. Заливаме изпеченият горещ тиквеник с охладения сироп.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Росица
Росица
18.12.2016 18:35
Много добро предложение, със сигурност ще изпробвам рецептата
5
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!